Насловна Еко календар 20. мај – Светски дан пчела

20. мај – Светски дан пчела

3678
0
Време читања: 3 минута

Једне године сам ишла на летовање у Тунис и била сам у врло традиционалном хотелу пре свега по храни која је била прилично зачињена. Скоро недељу дана нисам ништа јела јер сам размажена и нисам навикла на љуту храну. Ипак, спас сам пронашла у најсавршенијем слатку од вишања који је обавезно служен уз посудицу меда за доручак, а околина је била сва у цвећу и зеленилу. Истинита прича.

Моје питање следи: Да ли се некад захвалите на том мирису тек уцветале руже, благом поветарцу док се уморни враћате са посла или смирујућем осећају ситости након доброг оброка?

Данас славимо њихов дан, а план је да подсетимо људе на њихово постојање и значај, заштиту и очување. Јесу мале, али су моћне. Пчеле.

Данашњи дан 20. мај је у основи дан рођења Антона Јанше, словенског пчелара који је зачетник модерног пчеларства. Радио је на двору Марије Терезије као инструктор пчеларства све до смрти 1773. године.

Словенија је иначе једна од првих земаља ЕУ која је забранила употребу пестицида штетних за пчеле и средину у којој живе. Године 2014. Словенија је поднела захтев за проглашење Светског дана пчела, што је 20. децембра 2017. године коначно реализовано. 

Да подсетим, пчеле су инсекти опрашивачи који нам обезбеђују храну и без којих не можемо. Има их око 20.000 врста на свету, а нама најпознатија јесте медоносна пчела.

Важне су не само због хране, већ имају улогу у очувању биодиверзитета, а видимо да су јако угрожене.

https://lh6.googleusercontent.com/wrSEGrLa-tTvuZc0yTdUycVtg0Zdg_qv_ndDZkxHd8vfnxL_-TZsNge60HqQloopjuR3gnUl_E3GZnEVe3p2HGcEDeaECpDi2Uu6khTdEtbpVyAVZVRk07W6cpoKpQFEe7PnyZd2

Шта све представља проблем? 

  • Њихово станиште је угрожено, што доводи до смањења диверзитета;
  • Инвазивне врсте;
  • Појава нових болести;
  • Употреба пестицида и
  • Климатске промене које могу имати директан утицај на понашање и физиологију пчела, што опет за собом повлачи низ потенцијалних проблема.
https://lh5.googleusercontent.com/h2sXJR71678h27gXUEMH0OixMwhg9-e-a87PLggNtGOIonit8IZfFpHFde6udAqoDg4KSMgko695PHKOkPlVDPqZ-3HefW2dzT-nIaq6bCNjgAcg5Tm_gIxCQdaePd6YiVWxEOUG

Као и сва жива бића, неке пчеле се лако адаптирају на нове услове, као што је медоносна пчела, а неке опет теже подносе промене, као што су хибридне врсте. Промене се стално дешавају, сетимо се коеволуције. Пчеле су се постепено развијале, добијале нове структуре које су биле потребне за опрашивање, као што су скопне длаке за пренос полена или дужи језици за сакупљање нектара, док су са друге стране, цветови развијали дуже цеви. Сматра се да су осим са цвећем, пчеле коеволуирале са гњидама, пружајући им смештај на својим длакама, тако да је то један мутуалистички однос.

https://lh6.googleusercontent.com/en4OHk_ruWXCZYbAWpUs2onLzf1M3lcv1KPocW1kBFRSyxiqa_DsJGrPxT6WE5yj3cvxOXje8y_ep5zibLtiB1dO8Ug3TBmjMHnJv4AyQU7BRt2L7-3xNjHrBf6a-jMskLCfPmeX
Amegilla cingulata и Acanthus ilicifolius

Како да прославимо данашњи дан?

Можемо да посадимо цвеће и дрвеће које ће бити од користи свим опрашивачима током године, да избегавамо употребу пестицида, не уништавамо гнезда свих инсеката, прочитамо некад нешто више о пчелама или се придружимо глобалном плесном изазову у име данашњег дана.

И за крај, порука:

За све је потребно време. Пчеле морају да се крећу веома брзо да би остале у месту.

Дејвид Фостер

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име