Насловна Еко календар 2. октобар – Светски дан пешачења у природи

2. октобар – Светски дан пешачења у природи

1314
0
Време читања: 5 минута

Савремени начин живота и веома честа употреба рачунара наметнули су све мање времена за рекреацију, а све више остајемо у седећем положају, недовољно физички активни. Пешачење представља један од најздравијих видова рекреације, а данас се обележава Светски дан пешачења у природи. Избор попут шетње природом поправља расположење, омогућава да застанете, размислите, удахнете и ослушнете звуке природе, као и да побегнете од градске буке и низа загађивача који неповољно утичу на здравље људи.

Пешачење

Пешачење представља облик физичке активности који се заснива на ходању у природи по различитим путевима или стазама, али и ван обележених путања. Редовно пешачење има многобројне бенефите по здравље, а неки од њих су повећавање капацитета плућа и проток кисеоника организмом. Такође, повећава се јачина, издржљивост и покретљивост мишићног ткива, а приликом шетње смањује се ниво кортизола (хормон стреса) те је зато добро шетати како би се смањио ниво стреса. Пешачење знатно мање оптерећује организам од трчања, те представља идеалан облик спортске рекреације и за старије генерације. Поред рекреације, пешачење омогућава уживање у природним лепотама, а често ћете бити у прилици да видите и бројне културно-историјске споменике.

Припрема за пешачење 

Неки од проблема који се могу десити приликом пешачења су: губљење у природи, невреме, спремљена/понета неадекватна одећа и обућа те је неопходно припремити се на одговарајући начин. Не можемо се увек ослонити на временску прогнозу, али се можемо унапред организовати. 

За припрему која претходи пешачењу потребно је:

 1. упознати руту и надморску висину од старта до циља и увек имати оријентире
 2. знати оријентационо време трајања пешачења, важне раскрснице и могућа склоништа
 3. погледати временску прогнозу за жељену локацију
 4. спаковати одговарајућу одећу и обућу.

У опрему за пешачење спадају: ранчеви, шатори, пресвлака, прва помоћ, довољне залихе воде и хране, сет за хигијену, кухињски прибор и слично по потреби.

Оријентација

При кретању кроз природу, веома је важно добро познавање пута којим се жели ићи, без обзира на то да ли се ради о већ познатој или импровизованој путањи. Такође је потребно познавати знакове којим је пут кроз природу обележен.

Ризици и могуће опасности приликом пешачења 

Док пешачимо могу се десити одређене ситуације које могу угрозити наше здравље, али и целокупно пешачко искуство, те је потребно унапред спречити могуће ризике и бити опрезан приликом истраживања природе. Неки од могућих ризика приликом пешачења су:

 1. сунчаница – да бисте је спречили, неопходно је носити шешир или капу, као и лагану одећу светлих боја приликом топлих, летњих месеци.
 2. дехидратација – потребно је обезбедити довољно воде за пиће и сазнати за могуће изворе питке воде на подручју где је одређена пешачка тура.
 3. висинска болест – како организам мора да се прилагоди на већу надморску висину, то јест снижени атмосферски притисак, постоји одређен проценат људи, који могу осетити благи облик главобоље, вртоглавицу, тахикардију (убрзано куцање срца) или отежано дисање; у том случају је потребно спустити се на нижу надморску висину и попити доста воде.
 4. невреме (удар грома) – у случају невремена, муње представљају опасност, те је потребно избегавати отворени простор, врхове планине или брда, не сакривати се испод дрвећа него потражити заклон у пећини или у склоништу (уколико их има, ако не у најнижем делу шуме).
 5. отровнице и остале животиње – избегавати претраживање голим рукама или ногама, нарочито у зонама са високом травом или испод камења.
 6. обавезно понети заштиту од крпеља и комараца
 7. саветујемо да се приликом шетње не пењете на мање приступачна места и да не скрећете са обележених стаза уколико немате искуства у оријентацији.
 8. веома је битно користити крему за сунчање, без обзира на то да ли сте у шуми или негде другде.
 9. за сам крај један од ризика приликом пешачења могу бити и физичке повреде.

Зашто је битно да редовно шетамо?

Шетња смањује стрес и доводи до повећања витамина Д јер више времена проводимо на сунцу. Многобројне студије су показале да, уколико ходате редовно и одређеном брзином, одржавате срце и плућа здравима. Лекари препоручују шетњу по 30 минута, најмање 5 пута недељно, док је малишанима за правилан раст и развој потребно минимум сат времена дневно. 

Поред пешачења, можда је ваш избор и планинарење

Поред пешачења, планинарење је такође једна од познатијих активности, с обзиром на велики број планина које рељеф Србије чине изразито динамичним. Ова активност све је заступљенија међу младим људима, те се данас организују многобројне туре намењене почетницима, а не само извежбаним планинарима. Према подацима Планинарског савеза Србије, на територији државе има 181 Планинарско удружење са преко 19.400 чланова, а на територији Војводине 35, са преко 2.000 чланова. Сви заједно имају заједнички циљ, а то је побољшање општег здравља људи кроз организовање низа акција, манифестација, едукација, радионица, фестивала и такмичења како би пробудили свест људи о значају здраве животне средине и њеном делотворном утицају на човека.

Где све можемо пешачити?

Када се говори о пешачењу, најчешће се мисли на природу, на њено непрегледно зеленило, на чист ваздух и бескрајно, плаво небо изнад нас. Међутим, неке од интересантних пешачких тура могу се организовати и у градовима, као и у њиховој ужој и широј околини. Окружење бројних градова, варошица и мањих места у Србији представља савршен спој природних лепота и историјског наслеђа.

На пример, прелепа шума Кошутњак, која се налази на свега неколико километара од центра града, нуди бројне стазе за ходање или трчање, а нешто мало даље од града смештена је планина Авала на чијем врху вас спремно дочекују Авалски торањ и Споменик незнаном јунаку. 

Надомак Новог Сада смештена је Фрушка гора, национални парк и планина уређена планинарским и пешачким стазама, а обогаћена бројним манастирима и другим културно-историјским споменицима. Обележене пешачке стазе можете наћи и у близини вашег града.

Ако ипак желите да уживате у богатој флори и фауни, подаље од градова и насељених места, ту су и национални паркови попут НП „Тара” и НП „Ђердап” са великим бројем обележених пешачких стаза различитих нивоа тежине.

Колико често и брзо ви шетате и које су ваше омиљене руте приликом пешачења?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име