Насловна Еко календар 7. новембар – Светски дан торбарског мравоједа

7. новембар – Светски дан торбарског мравоједа

348
0

Торбарски мравојед, нумбат, валпурти, пругасти мравојед, све су ово имена под којима је наша данашња звезда позната. Овај малени торбарски сисар припада реду Dasyuromorphiaкоји обухвата већину аустралијских месождерских торбара, укључујући и тасманијског ђавола и торбарског вука. Торбарски мравојед је једини рецентни представник своје монофилетске породице Myrmecobiidae.

Дужина тела овог мравоједа износи око 50 cm, од чега и до 23 cm може отићи на чупави реп. Крзно је боје песка са тамним и светлим пругама по леђима, тамне шаре се протежу и на глави. Оваква боја помаже му да се лако камуфлира по степским пределима у којима живи и лови. Очи су крупне, и на дневној светлости види одлично. Уши су ситне, обле на врху главе. У малој њушки смештен је дугачак језик захваљујући којем нумбат лови термите. Предње канџе су јако развијене и помажу му у ископавању термитских гнезда. Приликом лова највише се ослања на чуло мириса. Одрасла јединка може да поједе чак 20.000 термита у једном дану. Торбарски мравојед је, због своје величине, на мети предатора као што су лисица, змија, дивља мачка и дингос. Ноћу се крије и спава у шупљим деблима, док дан проводи у опрезном проналаску термита.

Иако спадају у торбаре, женке торбарског мравоједа на трбуху немају торбу, оне на свет доносе 2 до 4 жива младунчета који код мајке остају док не напуне неколико месеци.

Извор: i.pinimg.com

Ова симпатична животиња насељавала је јужни и западни део Аустралије, међутим данас је у природном станишту има само у пар изолованих станишта. Процењује се да тренутни број износи једва 1000 јединки у читавој Аустралији. 

Плаво – тренутна распрострањеност; Наранџаста – некадашња распростањеност
Извор: lh3.googleusercontent.com

Торбарски мравојед је на ивицу изумирања дошао из више разлога као што су остајање без природног станишта, па је приморан да се бори за живот са већим грабљивцима, али и због криволова и масовног изловљавања ради прераде крзна. 

Због забрињавајућег пада бројности популације, 2006. године покрента је кампања под називом Project Numbat која има за циљ подизање свести о угрожености ове врсте. Ова иницијатива кроз различите пројекте покушава да очува и побољша бројно стање нумбата у Аустралији.

Изузетно битна карика у ланцу исхране, торбарски мравојед регулише бројност термита, те је сувишно причати о његовом значају за изоловани континент какав је Аустралија. Због тога је ова малена животиња добила свој дан, а на нама је да га обележавамо и ширимо.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име