NaslovnaEko kalendar22. jun – Svetski dan tropskih kišnih šuma

22. jun – Svetski dan tropskih kišnih šuma

2257
0
Vreme čitanja:2minuta

Svetski dan tropskih kišnih šuma pokrenut je 2017. godine sa ciljem da se podigne svest i podstaknu akcije za njihovu zaštitu. Zbog klimatskih promena i drugih uticaja ljudi, tropske kišne šume spadaju u najugroženije ekosisteme na svetu. 

https://lh6.googleusercontent.com/hjqMo6I7JaTza_Hye4wDLdqtqji-WbUwt3hJqlnKt_YDKUkwDtxCve2n1kNG63Ue0AmP-g7Fp1gD9wtsJhonFbhFa_aaWtirov4_DWsuZ5vAYsk-Jy0_0xiXYqzE34kdG59z8xQc

Organizacija Rainforest Partnership koja je pokrenula ovaj događaj ističe da je Svetski dan tropskih kišnih šuma prilika da obrazuju svet, slave i okupljaju ljude kako bismo svi zajedno zaštitili prašume. Veliki broj organizacija, tokom cele godine vredno radi i neumorni su u naporima da zaštite ove ranjive ekosisteme, a 22. juna imaju priliku da udruženi predstave rezultate svog rada i da svojim uticajem ohrabre ostatak sveta da bude svesniji i preduzme akcije kako bi se pridružio tim naporima. Svako od nas ima ulogu u zaštiti i obnavljanju životne sredine i imamo moć da svojim postupcima svet učinimo boljim mestom.

https://lh4.googleusercontent.com/8pMFFOYczLiBsQGYv9FRcVPVfgmzQD9Xe6q69qQytjDsh2b3ui3aKhfNdsE3nH1J9bcbleG0Z41lZTheK63FxBirdUb9S3MdVZKnBWIYLRsiisdEq2A7WEosv-XUoyYw5rwp2XTJ

značaju tropskih kišnih šuma pisali smo i ranije, ali nikada nije na odmet podsetiti se ukratko zbog čega su dragoceni ovi čarobni ekosistemi. 

Tropske kišne šume prekrivaju samo 2% površine planete, a polovina svih biljnihživotinjskih vrsta živi upravo tamo. One ublažavaju klimatske promene, značajan su učesnik u ciklusu kruženja kiseonika, ugljenika i vode u prirodi, izvor su sirovina za lekove i dom su velikog broja domorodačkih naroda koji žive u harmoniji sa prirodom i od kojih možemo naučiti mnogo.

https://lh6.googleusercontent.com/NXwfc3rdNSERXztXt8cxE2MBju3kIPqTHKOIgkOwYlBS-dRuqEaBMPvqb3iGmAKGkzGSA3AUWpDHIzfYeb_Pi3Pu1VWKfmqSJ_hiwb6L4aVuwj3xhyv5l0Q3wYu57TzExdA1wtUp

Iako su tropske kišne šume daleko od nas, bliski su nam problemi sa kojima se suočavaju, a posledice tih problema su deo i naše svakodnevice. Uključite se u ovaj događaj, otputujte virtuelno u divljinu i nemojte se iznenaditi ako osetite bliskost sa dalekim i divnim Ašanikama koji svojim životima brane svoju šumu. 

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime