Насловна Еко календар 15. јун – Светски дан ветра

15. јун – Светски дан ветра

2576
0
Време читања: 2 минута

Од давнина ветар је имао своје значење и значај за човечанство. Помогао је у транспорту и негде заменио физички рад. Захваљујући њему људи су били у могућности пловити морима и океанима, као и да крстаре небом уз помоћ балона испуњеним врелим ваздухом или цепелина (дирижабл).

Поред свега тога ветар је један од алтернативних извора енергије. То значи да уз помоћ њега можемо механички рад претворити у електричну енергију.

За то служе добро познате ветрењаче, које су некада служиле за млевење кукуруза и пшенице као и за пумпање воде. Прву ветрењачу у Европи направио је Чарлс Браш из Кливленда крајем 19. века и помоћу ње је своје домаћниство снабдевао електричном енергијом. Он је један од првих који је искористио енергију ветра као алтернативни извор енергије.

Постоји ли дефиниција ветра? За ветар кажемо да је хоризонтално струјање ваздушних маса настало услед просторне разлике у ваздушном притиску. Исто тако један део сунчеве енергије се трансформише у ветар.

Ветар је много тога донео, али и одувао кроз историју, зато такав какав је јединствен заслужује свој дан у календару. Дан ветра је постао глобални догађај 2009. године. Данас можемо и размислити о загађености ваздуха, о ветру као извору енергије, о метеорологији као и много чему везано за ветар.

Ветар има и своје мане, изазива природне катастрофе, еолске ерозије, али исто тако је користан и значајан за живот на Земљи.

Загађеност ваздуха и даље представља велики еколошки проблем у свету. Висока концентрација гасова стаклене баште и загађујућих материја се налази у атмосфери. Све то ветар разноси на друге стране и шири загађење, разноси све од онога што се испушта у атмосферу до онога што се баци на земљу. Да није антрополошког утицаја на атмосферу, његова једина мана би била временске непогоде и ерозије.

Будите савесни становници ове планете и чувајте оно што је вредно. Ветар може бити ваш добар друг и извор бесплатне енергије, само ако мало размислите о томе!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име