Насловна Еко календар 7. април – Светски дан здравља

7. април – Светски дан здравља

1705
0
Време читања: 2 минута

Зато што је хитно и зато што је битно! 🙂

Здравље често олако схватамо и тргнемо се тек када загусти. Хајде да обновимо свој списак жеља пре смрти, хајде да здравље унапредимо, дамо му положај који заслужује, пре свега зато што никада нећемо бити млађи него што смо сада. Зато је битно обележавати дан здравља, а који ове године пада у уторак, 7. априла.

Светски дан здравља се слави као годишњица оснивања Светске здравствене организације (СЗО), а први пут је обележен 1950. године на тему„Упознајте свој здравствени систем”.
Други разлог је скретање пажње на најзначајније проблеме који се тичу здравља на глобалном нивоу. 

Да се подсетимо, слоган прошлогодишњег обележавања дана здравља је био „Примарна здравствена заштита”, што значи први контакт између појединца и здравственог система и има важну улогу у пружању свих неопходних услуга грађанима, а међу којима су: скрининг, вакцинација и остало.

Још неке од тема које су оставиле траг од када се слави дан здравља: 

  • „Глобално искорењивање полиовируса” из 1995. године; 
  • „Сигурно мајчинство” из 1998. године;
  • „Покрет за здравље” из 2002. године;
  • „Интернационална здравствена заштита” из 2007. године;
  • „Здрав крвни притисак” и „Здрав откуцај срца” из 2013. године.

Као што видимо, сваке године постоје добри разлози за подизање свести и информисању људи не само о проблемима човечанства, већ и о напретку науке и залагању и посвећености високо образованих људи, научника и доктора. 

Ове године, 7. априла, захвалићемо се свим медицинским сестрама и бабицама на свету, које неуморно и са пуно пажње брину и стављају своје животе на прву линију удара актуелног вируса. Такође, велико хвала свим медицинским радницима. Биће довољно да застанемо сви на минут и помислимо на њих, као када мислимо на оне које волимо.

Здравље је постало прескупо, око 100 милиона људи широм света сваке године даје сав свој новац само за лечење, приморани да продају имовину, задужују се и тиме ризикују своју, а и будућност својих најмилијих.

Чињеница је да ових дана пролазимо кроз нову фазу, потребно је да прихватимо нешто што је иначе табу и о чему не размишљамо, потребно је да се адаптирамо, што је опет нешто што не вежбамо свакога дана, зар не? Али ипак постоје начини да ову фазу прођемо без већих последица, решења су у нашим, надам се, добрим навикама, генима и прошлости.

Светски научници саветују, као и наши, да живимо умерено и чисто, да будемо свесни себе и свог тела, да поштујемо и себе и друге јер, знате како кажу:„Здравље је веза између вас и вашег тела”.

Будимо здрави и позитивни и са захвалношћу пригрлимо сваки нови дан. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име