Насловна Вести Двадесетоспратница која ће апсорбовати 130 тона угљеника годишње

Двадесетоспратница која ће апсорбовати 130 тона угљеника годишње

384
0
Извор: https://www.german-design-award.com/fileadmin/GDA/gallery/2018/GDA2018-23354/productimage_large.jpg
Време читања: 2 минута

Услед све очигледнијих еколошких проблема са којима се сусреће човечанство, нарочито оних који су последица повећане количине гасова са ефектом стаклене баште, заштита животне средине постаје саставни део готово свих сегмената човековог живота. 

Између осталог, када говоримо о стамбеним објектима, архитекте и урбанисти при изради пројеката укључују различите идеје које би допринеле здравијој животној средини и решавању проблема у истој.

Један од таквих пројеката је Tao Zhu Yin Yuan, пројекат компаније Vincent Callebaut Architectures, који је планиран у Тајпеју, главном граду Тајвана. Представља стамбени комплекс са двадесет спратова који својим обликом подсећа на структуру ДНК. У његовом центру се налази торањ, а око њега две овојнице са стамбеним објектима. Сваки спрат је померен у односу на претходни за четири и по степена, што резултира разликом од 90 степени између приземља и највишег спрата.

У приземљу грађевине, на терасама и балконима, биће посађено око 23.000 стабала, жбунова и зељастих биљака. Ове биљке сачињаваће вертикалну шуму, односно екосистем који везује угљеник. Специјализовани ботаничари бираће врсте са већом моћи везивања угљеника како би додатно допринели смањењу концентрације гасова стаклене баште у ваздуху.. Према прогнози архитеката овог пројекта, грађевина ће годишње апсорбовати око 130 тона угљеника. Биљне врсте на балконима пружаће станарима заштиту од буке и довољне количине кисеоника и влаге.

                                                                                                              

Велики низ соларних панела на врху зграде ће је напајати електричном и топлотном енергијом.

Поред поменутог, биће уграђени вентилациони системи кроз које ће кретање ваздуха бити подстакнуто разликама у температури и притиску ваздуха унутар и изван грађевине, што доприноси смањењу коришћења електричне енергије. У плану је да се угради и систем за поновно коришћење кишнице – биће коришћена кроз вртне прскалице. Такође, у згради ће бити коришћени “зелени” лифтови који штеде енергију када се не крећу, ЛЕД расвета и високо ефикасни клима уређаји, чиме ће коришћење електричне енергије бити знатно ниже. 

Овако планиран стамбени објекат представља енергетски ефикасну зграду, због чега је и добио LEED Gold-certified – један од најзначајнијих светских сертификата за зелене зграде. 

Ова грађевина је добар пример комбинације иновативне науке и технологије и биоклиматских система, чиме се постиже симбиоза између човека и природе.

Извори:
https://www.archdaily.com/955926/tao-zhu-yin-yuan-vincent-callebaut-architectures
https://ifworlddesignguide.com/entry/208219-tao-zhu-yin-yuan

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име