NaslovnaVestiDvadesetospratnica koja će apsorbovati 130 tona ugljenika godišnje

Dvadesetospratnica koja će apsorbovati 130 tona ugljenika godišnje

1390
0
Izvor: https://www.german-design-award.com/fileadmin/GDA/gallery/2018/GDA2018-23354/productimage_large.jpg
Vreme čitanja:2minuta

Usled sve očiglednijih ekoloških problema sa kojima se susreće čovečanstvo, naročito onih koji su posledica povećane količine gasova sa efektom staklene bašte, zaštita životne sredine postaje sastavni deo gotovo svih segmenata čovekovog života. 

Između ostalog, kada govorimo o stambenim objektima, arhitekte i urbanisti pri izradi projekata uključuju različite ideje koje bi doprinele zdravijoj životnoj sredini i rešavanju problema u istoj.

Jedan od takvih projekata je Tao Zhu Yin Yuan, projekat kompanije Vincent Callebaut Architectures, koji je planiran u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana. Predstavlja stambeni kompleks sa dvadeset spratova koji svojim oblikom podseća na strukturu DNK. U njegovom centru se nalazi toranj, a oko njega dve ovojnice sa stambenim objektima. Svaki sprat je pomeren u odnosu na prethodni za četiri i po stepena, što rezultira razlikom od 90 stepeni između prizemlja i najvišeg sprata.

U prizemlju građevine, na terasama i balkonima, biće posađeno oko 23.000 stabala, žbunova i zeljastih biljaka. Ove biljke sačinjavaće vertikalnu šumu, odnosno ekosistem koji vezuje ugljenik. Specijalizovani botaničari biraće vrste sa većom moći vezivanja ugljenika kako bi dodatno doprineli smanjenju koncentracije gasova staklene bašte u vazduhu.. Prema prognozi arhitekata ovog projekta, građevina će godišnje apsorbovati oko 130 tona ugljenika. Biljne vrste na balkonima pružaće stanarima zaštitu od buke i dovoljne količine kiseonika i vlage.

                                                                                                              

Veliki niz solarnih panela na vrhu zgrade će je napajati električnom i toplotnom energijom.

Pored pomenutog, biće ugrađeni ventilacioni sistemi kroz koje će kretanje vazduha biti podstaknuto razlikama u temperaturi i pritisku vazduha unutar i izvan građevine, što doprinosi smanjenju korišćenja električne energije. U planu je da se ugradi i sistem za ponovno korišćenje kišnice – biće korišćena kroz vrtne prskalice. Takođe, u zgradi će biti korišćeni “zeleni” liftovi koji štede energiju kada se ne kreću, LED rasveta i visoko efikasni klima uređaji, čime će korišćenje električne energije biti znatno niže. 

Ovako planiran stambeni objekat predstavlja energetski efikasnu zgradu, zbog čega je i dobio LEED Gold-certified – jedan od najznačajnijih svetskih sertifikata za zelene zgrade. 

Ova građevina je dobar primer kombinacije inovativne nauke i tehnologije i bioklimatskih sistema, čime se postiže simbioza između čoveka i prirode.

Izvori:
https://www.archdaily.com/955926/tao-zhu-yin-yuan-vincent-callebaut-architectures
https://ifworlddesignguide.com/entry/208219-tao-zhu-yin-yuan

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime