Насловна Живи свет Животиње Тестирање на животињама: Да ли је дошло до помака?

Тестирање на животињама: Да ли је дошло до помака?

840
0
Време читања: 4 минута

О томе да ли је неопходно тестирање на животињама на ЕкоБлогу смо писали 2017. године. У том тексту можете прочитати зашто се ова врста тестирања обавља, које се животиње користе и шта можете да урадите поводом тога. У овом тексту ћу направити пресек стања – да ли се напредовало на овом пољу – и додатно вас информисати о теми.

Тестирање на животињама је присутно још од настанка првих лабораторија. Иако у прошлости можда нису постојале алтернативе када је реч о провери штетности неког састојка или производа, данас не можемо рећи да је то случај. Све више људи, држава и организација је почело да увиђа важност увођења забране тестирања на животињама и преласка на алтернативне методе. Тако је 2012. године покренута глобална кампања Не будимо окрутни (#BeCrueltyFree). Од тада су многе државе предузеле кораке да забране продају производа који су тестирани на животињама. Тренутно се о овом закону дискутује широм Сједињених Америчких Држава, Канаде, Јужноафричке Републике и у неколико других држава, а у последњих неколико година поједине америчке савезне државе (Хаваји, Калифорнија, Илионис, Невада, Вирџинија) су подржале забрану тестирања. Надајмо се да ће и друге државе у којима се још увек разматра ова забрана кренути њиховим путем, као и да ће важност ове забране препознати и друге државе!

Поред увођења законске забране, неопходно је и да компаније које тестирају на животињама разумеју важност увођења овог ограничења. У последње време неке веома познате компаније су постале cruelty-free (cf). Међу њима су Garnier (али њихов партнер L’oreal није!), Boscia, Botanics… Дискутабилна су поједине компаније које су дале изјаву да су постала cf и добиле одговарајућу ознаку, иако се њихови производи и даље продају у Кини, где је по закону неопходно тестирање свих производа на животињама. Међу ове компаније спадају, на пример, Dove, Herbal Essences, Aussie, Wet n wild. Разне организације покушавају да покрену иницијативе које ће навести кинеске власти да промене овај закон, као и друге државе да почну да разматрају увођење забране тестирања на животињама и надамо се да ћемо убрзо видети прве позитивне резултате. Овде ћу навести само неке од њих које брину о добробити животиња које се налазе у лабораторијама, те уколико желите додатно да се информишете, можете да посетите следеће сајтове: People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), Cruelty free Inetrnational (CFI), Human Society International (HSI), Animal Free Safety Assessment Collaboration (AFSA)…

Уколико желите да користите производе који нису тестирани на животињама, неопходно је да проверите да ли та компанија продаје своје производе у Кини. Поред тога, можете на следећем сајту наћи листу компанија које су cf. Такође, постоје апликације које можете да инсталирате на телефону и да тако претражујете да ли су одређени производи cf (Bunny Free, Choose Cruelty Free, Cruelty-Cutter), а уколико је реч о мањим локалним произвођачима, увек можете да им пишете ако сте сазнали да је неки од састојака тестиран на животињама или животињског порекла. Управо овде постоји једна зачкољица! Често се мешају производи са ознаком cruelty-free (cf) и vegan (v). Иако бисмо можда олако претпоставили да вегански производи нису тестирани на животињама, ипак то није нужно. Могуће је да производи који имају ознаку да су вегански буду тестирани на животињама, као и да производи који имају ознаку да нису тестирани на животињама садрже неки састојак који је животињског порекла. Најсигурнија варијанта је бирање производа који имају обе ознаке!

Најновија кампања о окрутности тестирања на животињама емитована је у априлу 2021. године под слоганом Спасимо Ралфа (#SaveRalph). У кампањи причу о тестирању на животињама прича симпатични зец Ралф који свој посао схвата врло озбиљно и који није видео ништа сем живота у лабораторији. Оно што гледалац може да уочи јесте све гори Ралфов изглед услед различитих врста тестирања. Филм има за циљ да на један дирљив начин привуче пажњу гледалаца који би требало да буду упућени кроз шта све лабораторијске животиње пролазе. Уколико желите да погледате цео мини филм, пратите следећи линк

Ралф
Извор: https://www.hsi.org/

Знам да мењање навика није лако. Вероватно имате неке производе које много волите, али немају cf и v ознаке, а опет бисте хтели да нешто добро учините за животиње. Можда нисте сигурни да ли се производи које ви користите тестирају на животињама. Промена креће од сваког појединца! Надам се да ће вам остављени линкови у тексту служити да дођете до потребниих информација о производима које користите. Такође, постоји Фејсбук група која је посвећена управо овој тематици, па значајне информације можете добити и у њој: Веган & cruelty free козметика и кућна хемија у Србији. Успех је ако и један производ замените, а верујем да ћете временом и више њих!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име