Насловна Вести Како је Твитер помогао биолозима и шта је Troglomyces twitteri

Како је Твитер помогао биолозима и шта је Troglomyces twitteri

1238
0
Време читања: 2 минута

Ако сте барем мало налик мени, вероватно сте се у неком тренутку осетили лоше због количине времена коју проводите на друштвеним мрежама. Научници са Универзитета у Копенхагену успели су да својим оштрим оком уздрмају идеју да друштвене мреже ничему добром не служе.

На Твитеру је откривена нова врста.

У питању је Troglomyces twitteri sp. nov. (species nova, лат. нова врста), микроскопска паразитска гљива која је свој дом пронашла на телу једне стоноге у савезној држави Охајо, у Сједињеним Америчким Државама. 

Па, каква је прича?

https://lh3.googleusercontent.com/v97aaGHljRdfNpWkcqjzwIgFkB2l_Xi2kBKXZyybLlOznhyVqPgPhEhZcrW4z9dKmuli5-HAccSghKug0yLGPXfhY48FRocbsG6StIBF9f6eRFXa1LzLhaaIZfWuDv34a4YdYzIM
Извор: twitter.com

Фотографију коју видите на Твитер је поставио Дерек Хенен, ентомолог из САД-а који се бави северноамеричким стоногама. Оно што је за Хенена била само лепа слика стоноге, за Ану Софију Реболеиру, запослену у природњачком музеју под окриљем Универзитета у Копенхагену, постало је предмет истраживања.

Реболеира је на слици приметила нешто што јој је заличило на гљиву, па се након консултација са колегама упустила у истраживање. Испоставило се да су ове гљиве дом нашле и на телима стонога у музеју. Након што је утврђено да је у питању нова, неописана врста, име је добила управо по друштвеној мрежи која је омогућила њено откриће.

Потврде су стигле и из Барселоне и Париза, а свет сада познаје прву врсту која је откривена на друштвеним мрежама.

Шта то значи за науку?

Значај сарадње и комуникације у науци је из дана у дан све јаснији. Разменом података долази до нових, неочекиваних открића и повезивања људи и група које имају заједничка интересовања. 

Интернет омогућава децентрализацију науке – она постаје свачија, често и грађанска. Доступна наука и отворени подаци подстичу сарадњу и напредак, нешто што нам је у овом тренутку преко потребно.

Да се вратимо на онај осећај кривице који нас обузме када смо предуго на друштвеним мрежама – колико је битно у којој мери проводимо време на интернету, толико је битан и начин на који бирамо да га искористимо. Били ми свесни тога или не, бирамо.

Извор: Santamaria, S., Enghoff, H., & Reboleira, A. S. (2020). The first Laboulbeniales (Ascomycota, Laboulbeniomycetes) from an American millipede, discovered through social media. MycoKeys, 67, 45.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име