Насловна Енергија Тротоар који прави струју

Тротоар који прави струју

1915
0
Време читања: 2 минута

Сви смо на Инстаграму видели рекламе које нам говоре да ходањем можемо да зарадимо новац. Уф, кад би могло тако. А сад, замислите да ходањем правите електричну енергију. Сви сада имамо апликације које нам броје кораке, тако да можемо и сами претпоставити да би ово било сјајно решење, али прављење струје корачањем звучи бајковито колико и прављење новца истим.

Компанија Пејвген (Pavegen) је урадила нешто наизглед немогуће. Дошли су до идеје да претворе енергију корака у електричну. То не само што подстиче људе да више корачају јер имају осећај да доприносе нечим, већ се и ствара потпуно „чиста“ енергија. Да би приближили људима колико сваки њихов корак значи, Пејвген је омогућио да се информације о броју направљених корака и еквиваленте енергије могу добити једноставним повезивањем телефона блутутом (Bluetooth) на Пејгенову базу података, омогућујући и систем награђивања, прилагођен локацији на којој је инсталиран. 

Пејвген технологија преводи кинетичку енергију (енергију кретања) у електричну. Тротоар се састоји из плочица облика троугла. На теменима тих троуглова налазе се генератори електромагнетне енергије. Облик троугла је најповољнији за максимално искоришћавање енергије сваког корака, а поред тога плочице  се веома лако међусобно уклапају и покривају сваку површину. Сваки корак направљен на Пејвген тротоару производи 2 до 4 џула односно око 5 вати, и за толико је ближи визији одрживости. 

Количина енергије направљене корацима наравно зависи од ангажовања људи – што више људи шета по њему, створиће се више енергије. Инсталација може бити део нових паметних градова (smart city), али и део већ постојећих. Веома је погодан за места велике посећености где људи много ходају – шопинг центре, аеродроме, едукационе центре и спортске стадијуме. Ова иновација већ је део градова Индије, Кине, Кореје, Тајланда, Сингапура, УАЕ (Уједињених арапских емирата), САД и Велике Британије. Компаније су такође клијенти Пејвгена, као на пример Гугл (Google) и Сименс (Siemens). 

Струја добијена на овај начин може напајати ЛЕД сијалице, разне сензоре као и ЛЕД екране у оквиру грађевина. Универзитет у Бирмингему, Енглеска, увео је Пејвген у свој кампус и сакупљена енергија се користи да напаја места за пуњење телефона и других уређаја у склопу оближњих клупа. За свој допринос корачања, Пејвген је у сарадњи са yниверзитетом обезбедио бесплатне кафе за вредне студенте-шетаче. 

Компанија Пејвген је започела и пројекат едукације свих узраста и едукативних програма. Циљ им је да учење учине занимљивијим, али и активнијим. Када се едукативни програми прођу, али у овом случају и у буквалном смислу речи, учесници програма су упознати са темама попут одрживог развоја, потрошње енергије и њеним обновљивим изворима. 

Ипак, постоје многе сумње да ова идеја није исплатива и да је за просечну електричну потрошњу једног човека потребно да овим плочама хода чак 5.000 људи. Као и увек када су нове идеје у питању, остаје само да чекамо 🙂

Извор: https://pavegen.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име