NaslovnaEnergija„Tutanota“ imejl koji koristi obnovljive izvore energije!

„Tutanota“ imejl koji koristi obnovljive izvore energije!

355
0

Tutanota“ je prvi siguran imejl sa ugrađenom enkripcijom, osnovan 2011. godine u Hanoveru. Tutanota je izvedena iz latinskog i sadrži reči „tuta“ i „nota“ što znači „sigurna poruka“. Danas ovaj imejl servis broji već preko dva miliona korisnika. Imejl je osnovalo osmoro mladih ljudi kojima je cilj bio da svakom korisniku osiguraju siguran pristup imejlu bez korišćenja i skladištenja njihovih privatnih podataka i informacija. Oni se bore za ljudska prava i životnu sredinu. 

Naravno, tako nešto crpi dosta električne energije, pa su se zbog toga i zarad očuvanja planete odlučili da ta električna energija potiče iz obnovljivih izvora enegije Nemačke kao što su energija vetra (49%), solarna energija (41%), biomasa (8%), hidrodinamička energija (7%), kao i kućni otpad (3%) .

Ovaj mejl se potpuno oslanja na zelenu električnu energiju. Za njih je kako kažu to još jedan veoma važan aspekt kompanije – da zaštite životnu sredinu sada, kao i u budućnosti.

Šta je zeleni imejl? Zeleni imejl se odnosi na imejl uslugu koja koristi samo obnovljive izvore energije za funkcionisanje svojih usluga. Korišćenjem zelenog imejla pomažemo u očuvanju resursa i zaštiti životne sredine.

Ovaj mladi tim je vlasnik svih „Tutanota“servera i postavljeni su u visoko bezbednosnim informacionim centrima u Nemačkoj. Na početku ti centri nisu koristili takozvanu zelenu energiju, iako su zahtevali da pređu na nju. To se ubrzo promenilo zahvaljujući deci i omladini koji su preko globalnog pokreta „Petkom za budućnost“ vršili pritisak na sve kompanije. Oni su takođe i javno na Tviteru podržali protestne šetnje mladih koje se održavaju svakog petka: 

Navode da je korišćenje obnovljivih izvora energije za dovod struje samo jedan mali korak i zato pozivaju sve korisnike „Tutanota“ imejla da podrže pokret „Petkom za budućnost“. 

„Mi kao preduzeće verujemo da svi mi, a naročito preduzeća moraju da učine svoj deo u zaštiti životne sredine i smanjenju emisije ugljenika.“ – Hana, osnivač „Tutanota“imejla. Sada apsolutno svi sistemi funkcionišu i rade na zelenoj energiji, od laptopova do imejl servera!

Šta mislite o ovom imejlu? Da li biste prešli na servis koji koristi 100% obnovljivu energiju i pri tome je jedan je od najsigurnijih imejl servisa (usluga) na svetu? Ja već razmatram opciju, zašto ne bi i ti? ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime