Насловна Активизам и едукација Удахни ако смеш

Удахни ако смеш

1810
0
Извор: Фејсбук страница Еко стража
Време читања: 2 минута

Загађење, нажалост, није нешто што смо оставили у претходној години. У нову годину улазимо са старим проблемима. Не смемо дозволити да нам ново нормално буде катастрофални квалитет ваздуха који уништава наше здравље.

Неполитичка и неформална група грађана Еко стража у име свих грађана Србије организује простест у престоници десетог јануара 2021. са почетком у 12 часова на Тргу Славија. Цео овај догађај има пропратни хештег #UdahniAkoSmeš.

Како наводи HEAL (Health and Environment Allience), у 2010. години процењено је да је више од 10.000 особа у Србији умрло превремено због изложености суспендованим честицама и озону. Ово представља другу по реду највећу стопу превремених смрти због загађења ваздуха у Европи. Концентрације суспендованих честица у Србији премашују стандарде СЗО и ЕУ. 

Извор (лево): HEAL (Health and Environment Allience), Zagađenje vazduha i zdravlje u Srbiji. Činjenice, brojke i preporuke. Октобар 2014./ European Enviroment Agency. AirBase: public air quality database – Air pollution
Извор (десно): Global Alliance on Health and Pollutiоn (GAHP) Pollution and Health metrics, december 2019

Извор: Global Alliance on Health and Pollutiоn (GAHP) Pollution and Health metrics, december 2019. Табела се односи на Европу.

Ефекти које загађење ваздуха има по нас су добро документовани. С обзиром на пандемију вируса SARS-CoV-2 не можемо да се не запитамо  како загађење утиче на пандемију? Проф. др Драгана Јовановић (пулмолог) истиче да аерозагађење индиректно представља фактор ризика за теже клиничке облике инфекције. Објашњава како два битна фактора одлучују тежину слике, а то су имунски систем и претходна постојећа обољења. Такође наводи како дуготрајна аерозагађења нарушавају локални одбрамбени имунски статус и тако временом настају трајне промене у структури плућа. 

Како можемо препознати тренутно загађење?

Најпрактичнији начин је скинути апликацију на телефону по називу AirCare која је доступна и за андроид и iOS системе. 

Најпопуларнија је свакако AirVisual коју често можемо видети у медијима. Апликација садржи листу најзагађенијих градова на свету у том тренутку и неретко се ми можемо наћи при самом врху. 

Сви удишемо исти ваздух и нико није изузет из овог проблема. Зато подржимо овај протест, због нас, али и због генерација које долазе. Подржимо и све групе и организације које се вредно боре за наше право на чист ваздух и чисту Србију. Не смемо постати равнодушни и пасивни када је у питању нешто што одлучује о квалитету нашег живота. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име