Насловна Вести Укида се „златни кавез“ за oрке!

Укида се „златни кавез“ за oрке!

4010
0
Време читања: 3 минута

У току је славље због доношења закона који је први такве врсте. Ради се о закону о одговорности за напредовање и бригу о оркама који је предложен од стране конгресмена Адама Шифа (Adam Bennett Schiff) и имао је за циљ да спречи светски познате емисије о морским екосистемима. То значи да је забрањено хватање орки односно китова убица и њихов узгој ради забаве и атракције.

Кит убица (Orcinus orca) заправо уопште није кит. Припада породици делфина (Delphinidae) и живи у свим океанима широм планете. Преферира хладнију воду, дакле воли пространство и слободу, а емисије и паркови попут Sea World им то ускраћују.

Парк у Сан Дијегу

Због евидентне патње са којом се суочавају животиње у заточеништву, Sea World мора завршити са снимањем и емитовањем емисије „Shamu“, али животиње које живе у парку остаће тамо и биће збринуте најбоље могуће уз сву потребну негу која је заснована на најновијим достигнућима у ветеринарској медицини. Sea World поседује више паркова (Сан Дијего, Орландо, Сан Антонијо, Охајо) у којима се налази укупно двадесетак китова убица старости од 2 до 52 године. До краја 2019. године парк у Орланду и Сан Антонију престаће са овом врстом нехумане параде!

Већина китова убица из Sea World рођена је у вештачким условима ових паркова и кроз њих је прошло око 400 милиона гостију. Реализација овог закона спроведена је под притиском активиста који су тражили да се укине њихова изложба, јер као што знамо китови убице су жива бића, а не извајане фигуре или урамљено уље на платну. Није хумано држати животиње у заточеништву које би требало да живе у океанском пространству, притом су константно изложене стресу услед држања у малим бетонским базенима. Животни век китова убица на слободи је у просеку за женке 80 година, а за мужјаке око 45. У заточеништву ова бројка је изузетно мања, не пређе чак ни 25 година! Поставља се питање да ли је могуће да је човек толико бахат да без имало гриже савести држи орке у „златном кавезу“ и тако им скраћује животни век? На срећу, томе је дошао крај и ове водене акробате неће више страховати од живота у вештачким условима!

Име „орка“ су први користили стари Римљани. Назив „орк“ се користио да се опише велика риба, кит или морска неман. Како је орка уопште добила надимак ,,кит убица”? Дошло је до грешке у преводу са шпанског језика, који је првобитно гласио ,,убица китова”, јер су их морнари и рибари често виђали како лове много веће китове од себе.

Постоје два типа китова убица: рибари – то су углавном стална јата, док се пролазна јата хране морским сисарима. Свака орка дневно поједе око 227 kg хране.

Јато китова убица броји око 40 јединки који користе различите звукове за комуникацију, дружење и проналажење плена. Кликтање углавном користе за ехолокацију, а пулсирајуће позиве за социјализацију. Различите популације китова убица имају различите дијалекте, а различита јата ових популација могу чак имати и свој сопствени дијалект. Забележено је и да су научили да опонашају људски говор!

Свако јато користи технике лова које се упоређују са понашањем вукова, тако да их другачије зову и „морски вукови“. Описују се као породични и друштвени, помажу једни другима у невољи, а неретко се дешава да ступе у пријатељски однос и са људима. Постоји забележен снимак на ком је женка гурала угинуло младунче 17 дана, што доказује да су изразито породично настројени.

Орке су предатори, налазе се на врху океанског ланца исхране и немају природних непријатеља. Имају способност да одмарају једну страну мозга што им омогућава да страна која је будна регулише дисање и спречава утапање, док друга страна дрема. Још једна занимљивост јесте да све остале животиње имају способност репродукције (размножавања) до смрти, док женке китова убица, људи и китови престају са репродукцијом у одређеном тренутку и сасвим нормално настављају да живе деценијама. Дакле, женке китова убица улазе у менопаузу. Објашњење јесте „хипотеза менопаузе“, које каже да женке у одређеном добу одустају од могућности да рађају, како би помогле потомству, чак и праунучићима, што им омогућава да се њихово породично стабло шири и расте.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име