Насловна Свет око нас Животна средина Уметност у рециклирању

Уметност у рециклирању

2131
0
Време читања: 3 минута

,,Добро јутро!“
,,Једну кафу у шољици од кафе молићу.“

Да, добро сте прочитали. Шоља од кафе.

Већина људи не може да замисли почетак свог дана уколико се прво не разбуде уз једну шољу кафе. Када та иста скувана и попијена кафа учини своје и поклони нам енергију, шта ми радимо са оним делом, талогом, који не може да се попије? Одговор је углавном исти – бацамо.

Колико је то у ствари отпада када посматрамо целу планету? Одговор на ово питање даће нам статистика. Кафа представља други на свету најчешће конзумиран напитак, одмах после воде. За припрему једне порције (за једну особу) потроши се у просеку 10 г кафе, а на дневној бази попије се чак 1 600 000 порција кафе. Из рачунице следи да се свакога дана ствара нових 16000 кг канализационог отпада у виду талога који настаје као последица испијања кафе. Овај тип отпада гомила се у земљишним и воденим екосистемима и нарушава њихову динамику.

Међутим, имамо одличне вести! У магични свет рециклаже улази и кафа.

Џулијан Лехнер
, дипломирани индустријски дизајнер, је у периоду студирања у Италији вршио експерименте са талогом кафе, да би након 4 године добио изузетну формулу од које је могуће направити шољице за кафу. Џулијан је закључио да је за израду једне шољице и тањира који иде уз њу потребно онолико талога колико остане након 6 попијених кафи. Наравно, талог није сам по себи довољан материјал којим може лако да се манипулише и од којег би могла да се направи шоља која се неће растопити када се у њу сипа топли напитак или када се третира детерџентима за прање посуђа. Уз дотатак биљних влакана и биополимера попут целулозе овај упорни креатор успео је да добије савршено компактну и постојану супстанцу какву је и замишљао.

Извор: https://sprudge.com/kaffeeform-89952.html

Први прототип направљен је 2009. године.

2015. овако домишљат и креативни изум званично добија име – Kaffeeform. Име је настало у Берлину, где је и почела производња рециклираних шољица од талога кафе.

Колико трају шоље добијене на овај начин?

Технички посматрано рок трајања је неколико година уз активно коришћење, али након тога, када постану неупотребљиве опет могу бити подвргнуте рециклажи и овим поступком се од искоришћених праве нове, тако да су заправо, вечне.

Дакле овај производ има следеће карактеристике:

 • Може да се опере стандардним детерџентима или пак у машини за прање судова.
 • Трајан је.
 • Мање тежине од просечне керамичке шоље.
 • Изграђен од eco-friendly материјала.
 • Сваки појединачни производ је јединственог дизајна.
 • Доприноси смањењу загађења екосистема.

У Амстердаму се сваке године у мају одржава фестивал кафе, и ове године су сви посетиоци фестивала имали прилику да се упознају са овим необичним шољицама. Осим на овом месту, рециклиране шољице су свој дом пронашле и у музејима широм Европе. Тренутно су доступне за куповину у већ поменутим градовима, Берлину и Амстердаму, као и у Паризу и Лондону.

Надамо се да ће се овај тренд рециклирања кафе проширити по целом свету, а до тад осврнимо се на још неке примене талога:

 1. Осушени талог у фрижидеру елеминише непријатне помешане мирисе хране.
 2. Доприноси обогаћивању хумуса при садњи биља.
 3. Одстрањивање мрава и других инсеката из дома.
 4. Боја за тканину.
 5. Стварање уметничких слика и фигура (за креативне).
 6. Пилинг коже.
 7. Талог може да се употреби и за камуфлажу огреботина на намештају.
Извор: https://www.thisoldhouse.com/ideas/10-uses-coffee-grounds

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име