NaslovnaSvet oko nasŽivotna sredinaUmetnost u recikliranju

Umetnost u recikliranju

560
0

,,Dobro jutro!“
,,Jednu kafu u šoljici od kafe moliću.“

Da, dobro ste pročitali. Šolja od kafe.

Većina ljudi ne može da zamisli početak svog dana ukoliko se prvo ne razbude uz jednu šolju kafe. Kada ta ista skuvana i popijena kafa učini svoje i pokloni nam energiju, šta mi radimo sa onim delom, talogom, koji ne može da se popije? Odgovor je uglavnom isti – bacamo.

Koliko je to u stvari otpada kada posmatramo celu planetu? Odgovor na ovo pitanje daće nam statistika. Kafa predstavlja drugi na svetu najčešće konzumiran napitak, odmah posle vode. Za pripremu jedne porcije (za jednu osobu) potroši se u proseku 10 g kafe, a na dnevnoj bazi popije se čak 1 600 000 porcija kafe. Iz računice sledi da se svakoga dana stvara novih 16000 kg kanalizacionog otpada u vidu taloga koji nastaje kao posledica ispijanja kafe. Ovaj tip otpada gomila se u zemljišnim i vodenim ekosistemima i narušava njihovu dinamiku.

Međutim, imamo odlične vesti! U magični svet reciklaže ulazi i kafa.

Džulijan Lehner
, diplomirani industrijski dizajner, je u periodu studiranja u Italiji vršio eksperimente sa talogom kafe, da bi nakon 4 godine dobio izuzetnu formulu od koje je moguće napraviti šoljice za kafu. Džulijan je zaključio da je za izradu jedne šoljice i tanjira koji ide uz nju potrebno onoliko taloga koliko ostane nakon 6 popijenih kafi. Naravno, talog nije sam po sebi dovoljan materijal kojim može lako da se manipuliše i od kojeg bi mogla da se napravi šolja koja se neće rastopiti kada se u nju sipa topli napitak ili kada se tretira deterdžentima za pranje posuđa. Uz dotatak biljnih vlakana i biopolimera poput celuloze ovaj uporni kreator uspeo je da dobije savršeno kompaktnu i postojanu supstancu kakvu je i zamišljao.

Izvor: https://sprudge.com/kaffeeform-89952.html

Prvi prototip napravljen je 2009. godine.

2015. ovako domišljat i kreativni izum zvanično dobija ime – Kaffeeform. Ime je nastalo u Berlinu, gde je i počela proizvodnja recikliranih šoljica od taloga kafe.

Koliko traju šolje dobijene na ovaj način?

Tehnički posmatrano rok trajanja je nekoliko godina uz aktivno korišćenje, ali nakon toga, kada postanu neupotrebljive opet mogu biti podvrgnute reciklaži i ovim postupkom se od iskorišćenih prave nove, tako da su zapravo, večne.

Dakle ovaj proizvod ima sledeće karakteristike:

 • Može da se opere standardnim deterdžentima ili pak u mašini za pranje sudova.
 • Trajan je.
 • Manje težine od prosečne keramičke šolje.
 • Izgrađen od eco-friendly materijala.
 • Svaki pojedinačni proizvod je jedinstvenog dizajna.
 • Doprinosi smanjenju zagađenja ekosistema.

U Amsterdamu se svake godine u maju održava festival kafe, i ove godine su svi posetioci festivala imali priliku da se upoznaju sa ovim neobičnim šoljicama. Osim na ovom mestu, reciklirane šoljice su svoj dom pronašle i u muzejima širom Evrope. Trenutno su dostupne za kupovinu u već pomenutim gradovima, Berlinu i Amsterdamu, kao i u Parizu i Londonu.

Nadamo se da će se ovaj trend recikliranja kafe proširiti po celom svetu, a do tad osvrnimo se na još neke primene taloga:

 1. Osušeni talog u frižideru eleminiše neprijatne pomešane mirise hrane.
 2. Doprinosi obogaćivanju humusa pri sadnji bilja.
 3. Odstranjivanje mrava i drugih insekata iz doma.
 4. Boja za tkaninu.
 5. Stvaranje umetničkih slika i figura (za kreativne).
 6. Piling kože.
 7. Talog može da se upotrebi i za kamuflažu ogrebotina na nameštaju.
Izvor: https://www.thisoldhouse.com/ideas/10-uses-coffee-grounds

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime