Насловна Вести UNECE јавно похвалио пројекат ЈПП за реконструкцију јавног осветљења у Зајечару

UNECE јавно похвалио пројекат ЈПП за реконструкцију јавног осветљења у Зајечару

706
0
Аутор фотографије: Драган Ђорђевић
Аутор фотографије: Драган Ђорђевић
Време читања: 2 минута

Београд 31.07.2023. – На 7. UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) Међународном форуму о јавно-приватном партнерству (ЈПП) који је одржан у Атини, представљен је пројекат реконструкције јавног осветљења на територији града Зајечара у оквиру такмичења „UNECE ЈПП и награда за инфраструктуру“.

Поред посебне похвале коју је добио овај пројекат, који је реализовао Smart Energy Investment kfT, UNECE је на свом сајту и друштвеним мрежама Linkedin још једном указао на овако значајан пројекат који је реализован у Србији.

„Пројекат реконструкције јавног осветљења у Зајечару у Србији, сјајан је пример јавно-приватног партнерства, усклађеног са циљевима одрживог развоја ЈПП, који је усклађен са циљевима одрживог развоја и показује трансформативну моћ одрживе инфраструктуре на развој заједнице и заштиту животне средине. Овај пројекат, који подразумева замену, рационализацију и одржавање система јавне расвете, не само да је унапредио градски пејзаж, већ је и значајно побољшао енергетску ефикасност и квалитет живота становника. Пројекат је постигао запажене резултате – између осталих смањење емисије CO2 од 83%, годишњу уштеду електричне енергије од 4.731.108 kWh и очекивану уштеду за град у износу од 8.556.901 америчких долара,“ истиче у саопштењу UNECE.

Они додају да је пројекат вешто инкорпорирао UNECE PIERS методологију самопроцене ЈПП-а, како би се осигурала усклађеност са циљевима одрживог развоја и остварило постизање кључних резултата. Пројекат је унапредио „Приступ и једнакост“, гарантујући побољшање и једнаке услуге јавног осветљења за све становнике, и истовремено показао „економску ефикасност и фискалну одрживост“ постизањем значајних уштеда енергије и фискалних користи, чиме се ојачава економска одрживост града.

У објави је истакнуто да је приметно смањење емисије CO2, што показује посвећеност пројекту „одрживости животне средине и истрајност“. Успешна реализација и значајан утицај овог пројекта наглашавају његову могућност да буде примењен и у другим самоуправама („Replicability“), постављајуцћи га као утицајни план за сличне одрживе иницијативе широм света. Такав „Replicability“ план је већ у примени у Србији у многим локалним заједницама и остварује сличне резултате са тенденцијом проширења, најпре на регион, па онда шире.

Ово је први пут да је један пројекат из Србије на овај начин похваљен од значајне институције као што је UNECE.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име