Насловна Активизам и едукација Представљене препоруке за одрживу будућност слива реке Дрине на UNECE радионици

Представљене препоруке за одрживу будућност слива реке Дрине на UNECE радионици

1544
0
Време читања: 3 минута

Како Црна Гора, Босна и Херцеговина и Србија, државе у сливу реке Дрине, могу да привуку више инвестиција у интегрисане инвестиционе пројекте (нексус пројекте) и да подрже одрживи развој водних и енергетских ресурса реке Дрине? Како ове државе да приближе ставове да би боље искористиле потенцијале прекограничне и међусекторске сарадње? Ово су питања којима се бавила радионица коју је ове недеље у Београду организовала Економска Комисија Уједињиних нација за Европу (UNECE) уз подршку Министарства животне средине, копна и мора Републике Италије.

UNECE радионица обезбедила је представницима власти из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, надлежним за управљање различитим природним ресурсима и заштитом животне средине, као и представницима електропривреда, организација цивилног друштва и финансијских институција, платформу за дијалог о томе како унапредити прекограничну сарадњу међу различитим секторима, како унапредити мониторинг и знање о факторима који утичу на квалитет воде и ерозију, и како остварити бољу регулацију протока, укључујући и еколошки прихватљив проток, као и дијалог који за циљ има промоцију инвестиција у одрживе и обновљиве изворе енергије.

Дискусија се водила око два главна питања која су одлучујућа за будући нексус вода-енергетика-животна средина у сливу реке Дрине:

  • Како у сливу Дрине боље избалансирати развој (производњу електричне енергије, управљање земљиштем и коришћење воде) и одрживост, односно утицај развоја на животну средину? и
  • Шта је неопходно да би се реализовале инвестиције од којих корист имају различити сектори и које се, као такве, могу сматрати
    „нексус инвестицијама”?

У односу на сектор енергетике, пројекат је настојао да издефинише и успостави оптималнију регулацију протока, узимајући у обзир не само производњу електричне енергије из хидроенергије, већ и утицај на животну средину и на друге видове коришћења воде. На реку Дрину стално утичу ерозија и седиментација, па су без сагледавања читавог слива код управљања реком Дрином угрожене ефикасност инвестиција у одбрану од поплава и производња електричне енергије.

Пројекат је дао препоруке појединачним земљама из слива како да развијају капацитете из обновљивих извора енергије, посебно енергије ветра и соларне енергије, а на основу раније одржаних дијалога већег броја заинтересованих страна. Те препоруке указују да се у недовољно искоришћеној међусекторској сарадњи налазе бројне могућности, попут коришћења отпадних вода као ресурса.

Иван Карић, државни секретар у Министарству заштите животне средине Републике Србије упутио је добродошлицу учесницима и рекао: „Дрина спада међу наше најлепше реке и можемо се сматрати привилегованим што живимо поред оваквих природних лепота. Најбољи начин да овај наш заједнички простор сачувамо за садашњост и одрживу будућност је да континуирано унапређујемо заједничку сарадњу јер осим лепоте, делимо и заједничку одговорност.”

Салваторе д’Анђело из италијанског Министарства животне средине, копна и мора, које подржава Нексус пројекат за међусекторску процену слива реке Дрине од самог почетка овог пројекта пре четири године, рекао је: „Интегрисани приступ у управљању реком Дрином обезбедиће регионалну сигурност, стабилност и одрживи развој и Италија подржава механизме, попут Конвенције о водама, који омогућавају да се ово и оствари.”

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб и директор Канцеларије извршног секретара Комисије Уједињених нација за Европу, Кире Илиоски, пожелели су добродошлицу учесницима, указујући на улогу пројекта као „акцелератора” који решава прекограничне проблеме у сливу реке Дрине, промовише инвестиције и подстиче интегрисани приступ у складу са Агендом за одрживи развој до 2030. Илиоски је изјавио: „Кроз регионалну и прекограничну сарадњу, као и међусекторску сарадњу, много више се може урадити, а јасно је да се нека размимоилажења која постоје између развоја и животне средине могу савладати на обострану корист.”

За више информација о радионици посетите страницу на вебсајту организације, где се налазе презентације са догађаја и веома корисна публикација која објашњава концепт нексус развоја у сливу реке Дрине.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име