Насловна Активизам и едукација Уради сам: Јавна башта

Уради сам: Јавна башта

1979
0
Време читања: 4 минута

Јавна башта има за циљ да образује, изгради и ојача заједницу.  Може се бавити производњом воћа и поврћа или само декоративним биљем.

Емесон јавна башта, чији је циљ очување пчела у градским условима
Извор: http://www.helpabee.org

Али главно питање било ког сложеног пројекта је: Одакле почети?

Праћени искуством већих јавних башти као што су „Hayes Valley Farm и „Eagle Heights Community Garden“ састављен је списак првих корака који су неопходни за формирање јавне баште.

 1. Пронаћи простор и направити списак могућих заинтересованих

Пре свега је битно да постоји потреба за организовањем оваквог простора. У овом кораку је можда најбоље пронаћи комшије, станаре, председника кућног савета, баштоване и пејзажне архитекте – људе који би могли да допринесу оваквом пројекту.

Битно је напоменути да уколико се из разговора сa станарима закључи да ће доћи до великог отпора према оваквом пројекту, боље је не правити башту уопште.

 1. Окупити заинтересоване и представити идеју  

Урадити анкету сa станарима као и процену инвентара – које стручњаке већ имамо у оквиру заинтересованих који би могли да помогну у стварању врта (баштовани, инжињери, архитекте, столари…). Уколико је потребно, контактирати надлежне органе у вези с коришћењем јавне парцеле.

 1. Финансије
Волонтирање је некад и највреднија донација
Извор: Cropmobster

Иако је могуће да грађани сами финансирају башту, увек је боље потражити различите спонзоре да се грађани не би трошили – јавни конкурси, веће фирме, локална предузећа, међународни фондови. Донације не морају бити само новчане, већ и у виду семена, садног материјала, грађевинског материјала или алата.

 1. Одабир локације

Узети у обзир осветљење, квалитет земљишта, приступ води. Пронаћи власника и питати за дозволу, или поднети захтев за добијање дозволе у јавној институцији (уколико је општинска парцела).

 1. Припрема земљишта

Најчешће је за припрему земљишта потребан мукотрпан волонтерски рад да би се дата парцела очистила од различитог отпадног материјала и корова. Приликом овог корака може се сарађивати и с јавим градским установама, као што је Градско зеленило или Градска чистоћа.

Пре и после уређења јавне баште у Детроиту. Станари и локална удржења су решила да депонију претворе у комшијску оазу
Извор: https://agriscaping.com/
 1. Организовање и подела баште

Подела парцеле на садне површну, стазе, складиште (алата, ђубрива), место за прављење компоста и сакупљање кишнице.

Једноставна подела садних парцела уз помоћ издигнутих садних јама
Извор: https://conshohockencommunitygarden.com
 1. Укључивање деце

Укључивање деце и њихово образовање је кључна функција јавних башти. Неопходно је обезбедити посебно подручје које би деца могла да истражују и да користе сопствену машту за стварање и улепшавање заједнице.

 1. Постављање правила

Постављање основних правила унутар саме организације је неопходно за њен опстанак. Један од главних правила које треба да се установе пре почетка радова јесу приоритети приликом управљања финансијама и рокови за извођење одређених радова.

 1. Комуникација

Комуникација је важна за било који пројекат или посао. Међусобна сарадња свих корисника је битна за све фазе развоја, стварања и одржавања баште. Један од начина успостављања јасне комуникације је коришћење друштвених мрежа, али и прављење прослава и окупљања.

Јер, на крају, сврха јавних башти и јесте ојачавање заједнице и повезивање људи.

Извор: http://blog.lisacoxdesigns.co.uk/

Али како то изгледа у Србији, ако појединац сам крене у сложен процес стварања баште?

На Вождовцу, недалеко од моје куће, постоји јавна парцела која је прилично запуштена. Парцела је окружена са три зграде и могла би бити прелепа мала јавна башта, с обзиром на то да је земљиште плодно, средње-осунчано и равно. Пратећи наведене кораке, дошли смо до следећег:

 1.       Пронаћи простор и направити списак могућих заинтересованих

Пронашли смо заинтересоване, установили потребу за јавном баштом у датом комшилуку и представили њене предности.

 1.       Окупити заинтересоване

На првом и једином састанку, установљено је да комшиница која храни голубове не може да сарађује са комшијом који шета пса поподне, и да уколико и дође до прављења баште, она ће саботирати сваки његов покушај јер у њему учествује комшија са псом.

И тако смо се вратили на први корак са следећом парцелом и нашли други простор који би одговарао за прављење јавне баште. На срећу, с овим станарима имамо дивну сарадњу и тренутно смо у процесу комуникације с надлежним органима.

А наставак?

Па, доћи ће, само да добијемо одговарајуће дозволе. Јер бирократија мора да узме своје време, али смо сигурни да ће се на крају исплатити!  

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име