Насловна Живи свет Урбани зелени вртови

Урбани зелени вртови

1200
0
Време читања: 3 минута

Урбани зелени вртови су оазе зеленила у урбаним (градским) срединама. Ту спадају паркови и мање зелене површине, зеленило око путева, дрвореди, градске шуме, али и зеленило на зградама и приватне баште и дворишта.

Зашто су нам битни вртови?

Ту су пре свега еколошки разлози. Вртови су екосистеми које насељавају птице, разни инсекти, па и рибе и неки сисари. Зеленило смањује утицај буке и аерозагађења у граду, а земљиште са обилним зеленилом може спречити велике поплаве. Зеленило такође хлади околину, тако да су улице са више зеленила у просеку хладније за око 1 °C.

Вртови су места друштвених окупљања, као што је споменуто. Они обезбеђују квалитетан простор за широк спектар друштвених активности. Зелене површине у урбаним срединама могу чак утицати и на расположење, јер дају контраст суморним погледима града.

Показано је да људи који живе близу зелених површина имају боље односе са комшијама, као и чешће посетиоце у домаћинствима. Госте привлачи зеленило 🙂

Даље, уколико грађани буду више уређивали свој комшилук, боље ће га чувати од оштећења и биће јаче повезани са заједницом.

Вртови као васпитачи/це

Урбане зелене површине могу научити децу много ствари. На пример, како се гаји храна, како се брине о природи, како се особа развија у друштву кроз научене друштвене вештине. И најважније, присуство зелених вртова учи децу о важности екологије и животне средине, о томе како се она штити и негује.

Како би се вртови распоредили равномерно кроз град, и тако имали већи утицај, уведен је принцип вертикалних вртова и зелених кровова.

Предности ових архитектонских елемената су огромне, како за зграду, тако и за цео град. Кровни вртови задржавају 50-90% падавина, чиме се растерећује градска канализација.
Ови вртови хладе лети, а греју зими, тј. чувају топлоту зими. Имају, наравно, и све горенаведене бенефите осталих зелених вртова.

Урбани вртови су сјајан корак ка развоју одрживости градова и позитивни утицај урбаних вртова је неупитан

Наравно, постоје и могући негативни утицаји урбаног зеленила, али само уколико се оно не одржава правилно. Уколико се о зеленилу брине, оно може чак и смањити учесталост астме и алергије код деце, а опасност од заразе због животиња се може елиминисати.

Ово је тема у повоју, тако да постоје многи занимљиви текстови на српском, хрватском и енглеском који пружају детаље о изградњи вртова. Градњу вртова треба охрабрити, али и бити пажљив са (архитектонским и ботаничким) правилима градње.

Неки од најлепших урбаних вртова на свету

Зграда Акрос (Фукуока, Јапан). Ова зграда је културни центар града. Три стране зграде су у стаклу, а четврта је од зеленила.

Њујорк (САД) има диван урбани парк поред једне старе пруге. Ово је сјајан пример поновног коришћења старог нефункционалног простора.

На фотографији су висећи вртови на згради хотела Park Royal у Сингапуру.

Дефинитивно најлепши урбани парк се налази у Сингапуру. Овај градски парк пружа нестварне призоре:

Извори:
https://www.euro.who.int
https://www.euro.who.int

Више о теми можете читати овде:
https://www.naturala.hr/
https://hr.bio-green.net/
На друштвеним мрежа препоручујем сјајну страницу: https://www.facebook.com/urbani.vrtovi

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име