Насловна Вести Србија USAID и Београдска отворена школа заједно за унапређење заштите животне средине и...

USAID и Београдска отворена школа заједно за унапређење заштите животне средине и биодиверзитета у Србији

518
0
Време читања: 2 минута

У среду 22. марта 2023. године Америчка агенција за међународни развој (USAID) и Београдска отворена школа (БОШ) покренули су петогодишњи пројекат „Заједно за животну средину” вредан 5 милиона долара који ће имати за циљ унапређење заштите животне средине и биодиверзитета у Србији. Пројекат ће подићи и ојачати капацитете управљача заштићених подручја, унапредити одрживе механизме финансирања ових подручја и укључити бизнис сектор и грађане у теме заштите животне средине и биодиверзитета.

„Изузетно нам је драго што имамо прилику да партнерски сарађујемо заједно са свима вама како бисмо унапредили заштиту животне средине у Србији. Србија је земља богата прирудним ресурсима и неопходно је да се предузму кораци како би се спречило њихово угрожавање. Зато ћемо кроз овај пројекат подићи свест јавности, развијати међусекторску сарадњу, унапредити заштиту различитих подручја, пружити подршку организацијама цивилног друштва, грађанима и медијима и пренети најбоље праксе из САЂа и света у овој области. Такође, од велике важности је да се побољша заштита природе у Србији за њено економско и социјално благостање као и њен напредак на путу ка Европској Унији” изјавио је в.д. директора мисије USAID-а у Србији Тод Ендруз.

У оквиру пројекта „Заједно за животну средину” радиће се на промоцији подршке приватног сектора управљању природним ресурсима и заштити биодиверзитета кроз укључивање и покретање локалних заједница, бизнис сектора и владиних агенција да изграде делотворна партнерства. Пројекат ће се ослањати на најбоље светске праксе, пружиће менторску, ескпертску и финансијску подршку и размену знања како би се изградили капацитети различитих актера активних у заштити природе и њених богатстава.

„Желела бих пре свега да се захвалим Београдској отвореној школи, USAID-у и осталим партнерима на препознавању овако важне и актуелне теме. Кроз овај пројекат заједничким радом ће се побољшати капацитети у заштити природе. Заштићена подручја су фокус рада у Министарству заштите животне средине. Током прошле године достигли смо да заштићена подручја представљају 8 одсто од укупне целе територије Србије, а током ове године настојаћемо да овај број подигнемо за 1%. Уверена сам да ће овај пројекат допринети достизању свих циљева заштите природе у Србији. јер природа је увек у праву”, нагласила је државна секретарка Министарства заштите животне средине Републике Србије Сара Павков.

Такође, у оквиру пројекта ће се радити на јачању активног учешћа грађана у креирању јавних политика и процесу доношења-одлука у вези са заштитом природе, управљањем водама и квалитетом ваздуха.

„Београдска отворена школа ове године прославља 30 година. Управо овај пројекат представља круну нашег досадашњег рада. Пре 30 година група заинтересованих грађана је одлучила да уради нешто за ово друштво, пре свега у области образовања, улагања у људске ресурсе али и утицања на јавне политике. Међутим, функционалан развој друштва утемељеног на демократским вредностима није могућ без подједнаког развоја животне средине. Посебно смо поносни на овај пројекат који реализујемо заједно са USAID-ом и нашим партнерима који ће кроз своју локалну и међународну експертизу допринети реализацији овог пројекта. Од свих нас зависи како ћемо живети у наредних пет година, зато се радујемо заједичком раду у наредном периоду” рекао је Милорад Бјелетић, извршни дирецтор Београдске отворене школе.

Пројекат „Заједно за животну средину” финансира USAID, а спроводи Београдска отворена школа. Остали партнери на пројекту су Млади истраживачи Србије, удружење ЕНЕЦА, Међународна унија за заштиту природе (IUCN), међународна еколошка организација The Nature Conservancy и Америчка привредна комора у Србији.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име