Насловна Свет око нас Ваздух Ваљево – други најзагађенији град Европе у 2019. години

Ваљево – други најзагађенији град Европе у 2019. години

2052
0
Извор: www.pixabay.com
Време читања: 3 минута

Како објављује апликација за праћење загађености ваздуха IQAir на својој листи најзагађенијих градова у 2019. години на основу присуства PM2,5 честица, Ваљево је други град по загађености у Европи.

Сећате се апликација за мерење загађености ваздуха? Биле су популарне зимус у неколико махова, након објава медија како су наши градови први или други по загађености на целом свету у датом моменту. Грађани су, оправдано забринути, у наредних неколико недеља поклонили велику пажњу теми загађења – свакодневно су проверавали апликације, носили маске, пратили вести и читали извештаје са многобројних трибина организованих на ту тему.

Сада имамо податке на годишњем нивоу, који обарају тврдње да се проблем загађења јавља 2-3 дана годишње, и податке на месечном нивоу, који показују да се највећа концентрација PM2,5 честица јавља у зимским месецима те да би у циљу смањења њихових удела у ваздуху требало радити на проблему топлана и индивидуалних ложишта.

На сајту се наводи да су PM2,5 честице изабране као параметар за рангирање градова зато што од свих загађивача ваздуха имају највише негативног утицаја на здравље човека: због своје мале величине ове честице продиру дубоко у наш респираторни систем и одатле у цео организам наносећи краткорочне и дугорочне негативне последице по људско здравље. Додаје се да треба имати у виду и присуство других загађивача и да само гледање концентрације PM2,5 честица у ваздуху не даје потпуну слику квалитета ваздуха и ризика по здравље у неким деловима света.

Извор: flickr.com / Војислав Ђинђић

Просечна годишња вредност заступљености PM2,5 честица у Ваљеву је 37,9. Ова вредност је одређена као нездрава за осетљиве групе, у које спадају деца, старија лица и особе са респираторним проблемима. Пошто постоји разлика између зимских и летњих месеци, треба се осврнути на просечне месечне вредности. Три месеца годишње Ваљево има просечне вредности које се одређују као нездраве (јануар – 92,8; фебруар – 77,2 и децембар – 83,7) и још три месеца нездраве за осетљиве групе (март – 55,1; октобар – 35,5; новембар – 53,4). Препорука Светске здравствене организације је да годишња вредност PM2,5 честица не прелази 10.

На првих 50 места најзагађенијих градова Европе у 2019. години на основу присуства PM2,5 честица нашла су се, са умереним просечним годишњим вредностима, следећа места у Србији:

7. место – Ниш (32,4)
10. место – Косјерић (28,8)
13. место – Суботица (27,6)
17. место – Нови Сад (26,9)
20. место – Призрен (26)
23. место – Косово Поље (25,8)
28. место – Крагујевац (24,7)
31. место – Смедерево (24,5)
34. место – Беочин (24)
36. место – Приштина (23,5)
42. место – Београд (23,3)
49. место – Витина (22,8)

Табелу са месечним резултатима и другим градовима Европе можете погледати овде.

Извор: www.pixabay.com

Приметићете да у првих 50 градова по загађености нема ниједног града западне и северне Европе, као и да је просечна месечна вредност у српским градовима током зимских месеци често нездрава или нездрава за осетљиве групе.

Имајући у виду да се процењује да од последица загађења ваздуха због присуства PM2,5 честица према проценама Светске здравствене организације у Србији годишње умре 3600 људи, ова тема не сме да падне у заборав са првим зрацима сунца, већ се морамо трудити и борити да се уведу одлучне и ефикасне мере које ће допринети да више никоме од наших суграђана загађење ваздуха не донесе смрт.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име