Насловна Живи свет Биљке Вечни гиганти – најстарија стабла света

Вечни гиганти – најстарија стабла света

4089
0
Време читања: 4 минута

Постоји нешто древно, невероватно, мистично и готово магично у предметима прошлости који означавају живот пре двеста, триста или петсто година. Међутим, готово је непојмљиво да постоје живи организми, дрвеће, који су  присуствовали рађању и умирању цивилизација, преживели су различите климатске промене, и опстали и поред индустријализације и масовних сеча. Они су на неки начин тестамент природе и њене бриге о животу на земљи.

Метузалем, једно од најстаријих стабала на свету, налази се у Калифорнији.
Извор: cbc

Метузaлем (Pinus longaeava) – популарно назван чекињасти бор је до 2013. био најстарије познато стабло на планети Земљи. 2016. године је измерено да је ово стабло, које расте на Белој планини у Калифорнији, старо око 4.850 година. Међутим, скоро је недалеко од њега откривен још један чекињасти бор који је засигурно старији од 5.000 година. Метузалем и неименовани старији бор су неозначени и остављени у природи. Иако се зна њихова шира локација, тачна локација се држи у тајности из безбедносних разлога.

Сарв-е Абарку – могуће најстарије живо биће у Азији.
Извор: monumentaltrees

Сарв-е Абарку (Cupressus sempervirens) такође познат и као „Зороастриан Сарв”, је дрво чемпреса у Јазд провинцији у Ирану. Процењено је да је ово дрво старо барем 4.000 година, и да је преживело рађање људске цивилизације. Означено је као Ирански национални споменик. Постоји тврдња да је Сарв-е Абарку најстарије познато живо биће у Азији.

Llangernyw тиса, могуће најстарије дрво у Великој Британији.
Извор: wondermondo

Лангернив Тиса (Taxus baccata) – невероватни примерак тисе се налази у малом дворишту цркве светог Дигаина, у Лангернив селу у северном Велсу. Ово дрво је старо око 4.000 година, што значи да је било младица током бронзаног доба. Фасцинантна је чињеница да ово стабло и даље расте и да је потпуно здрав примерак своје врсте.

Патагонски тролист (Fitzroua cuperssioides) – монументална стабла која од природе расту на Андима. Немогуће је рећи колико би ова стабла била стара, с обзиром да је већина старијих стабала посечена у масовној сечи у 19. и 20. веку. Тренутни најстарији примерак је стар око 3.620 година, и носи име Гранд Абуело (Велики дека).

Patriarca da Floresta – стабло старо око 2000 година, његовој врсти прети истребљење због масовних сеча.

Патриарца дe Флореста (Cariniana legalis), такође из Бразила, цени се да је око 2.000 година стара што је чини најстаријим лишћарем у Бразилу. Верује се да је ово дрво свето. Нажалост, његовој врсти прети истребљење због рашчишћавања шума у Бразилу, Колумбији и Венецуели.

Маслиново дрво у Вовесу (Oliva europea) – ово дрво је лоцирано на Криту. Иако је немогуће утврдити тачно, за маслиново дрво у Вовесу се верује да је старије од 3.000 година. Још увек рађа маслине, које су на великој цени. Од маслина са овог стабла се произведе 4 л маслиновог уља годишње, и то уље се поклања званичницима током важнијих посета.

Јомон суги – најстарије стабло криптомерије на свету.
Извор: wondermondo

Јомон суги (Cryptomeria japonica) најстарије дрво криптомерије на свету. Захваљујући овом стаблу и природним лепотама острва, Јакушима острво је номиновано за УНЕСKО. Немогуће је тачно утврдити старост дрвета, али је засигурно старије од 2.000 година, док неки ботаничари верују да је старије од 5.000 година. Без обзира на тачне године, ово предивно стабло је свакако вредно помена.

Дрво кестена од сто коња – важи за стабло са најширом крошњом на свету
Извор: italymagazine

Дрво кестена од сто коња (Castanea sativa) – Ово дрво се налази испод Етна вуклана у Сицилији. Верује се да је старо између 2.000 и 4.000 година. Старост овог дрвета је посебна зато што се налази у близини Етне, једног од најактивнијих вулкана на свету. Налази се на непуних 10 км од Етниног отвора! Стабло је добило име по легенди која каже да је група од 100 витезова била ухваћена у страшној олуји. Судећи по легенди, свих сто витезова и њихови коњи су могли да се сакрију испод огромне крошње овог кестена.

Генерал Шерман стабло
Извор: californiathroughmylenss

Генерал Шерман (Sequoiadendron giganteum) – верује се да је стар око 2.500 година. Ово стабло је највеће стабло џиновске секвоје на свету (86 м висине). 2006. године највећа грана стабла се одломила и потпуно уништила ограду и поплочање поред стабла. Шерман се налази у националном парку секвоја у Калифорнији, где се налази пет од десет највећих стабала на свету.

Запис стабло из Дивљана, старо преко 1000 година

Најстарије дрво у Србији се налази у селу Дивљана код Беле Паланке. Храст лужњак (Quercus robur) је стар преко 1.000 година, и налази се на црквеном поседу. Сматра се да је запис стабло, и мештани га изузетно поштују.

Једно од најстаријих стабала у Београду је такође храст лужњак, и налази се у центру Београда, на цветном тргу. Овај храст је стар преко 200 година и представља једини преостали примерак некадашње храстово-јасенове шуме која се простирала од Цветног трга до парка Мањежа.

Храст лужњак на цветном тргу у центру Београда. Ово стабло је било младица око 1790. године. Фотографија из 2005. године. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име