Насловна Активизам и едукација Велика четворка – живот без пластике за почетнике

Велика четворка – живот без пластике за почетнике

1839
0
Време читања: 4 минута

Често читате на ЕкоБлогу колико је природа загађена продуктима који остају иза нас, свакодневно. Покушавамо да вам скренемо пажњу и наведемо на размишљање представљајући величину овог проблема. Међутим, било каква промена навика и рутина представља тежак задатак већ у самом старту. „Како? Шта да радим? Шта да променим? Није до мене, сви тако живе.” Ове и сличне мисли су пролазиле и мени кроз главу и давале ми оправдање да живим како већина живи у данашње време. Међутим, било би смешно, у праву сте, ако бих само причала о проблему а не и учествовала у потенцијалним решењима. То је и мене мучило, како можеш да будеш свестан последица а да и даље доприносиш њиховим остварењима? Тако сам једног дана одлучила, мењаћу своје понашање и помоћи ћу људима из своје околине да учине исто.

Ако још увек нисте упознати са последицама које отпадом подстичемо свакодневно, препоручујем да прочитате неке од текстова који спадају у категорију Отпад и Пластика.

Ако сте, ипак, довољно упознати са проблемом, оно што је веома лако а чини велику промену јесте – Велика четворка! Овај концепт је осмишљен од стране Plastic Free July и представља кратко упутство за почетнике који желе да редукују количину пластичног отпада.

Нисам о овоме писала раније јер сам хтела да сама пробам да уведем то у свакодневницу како бих могла да вам кажем – лако је, или пак, није тако лако. Међутим, како то обично бива… заиста је лако!

Величка четворка подразумева следеће:

1. Пластичне кесе

О пластичним кесама смо већ доста писали па се овде нећу освртати на статистике и страшну реалност која се тиче овог типа отпада. Оно што је сада битно јесте како да престанемо да их користимо. Када се одлучите на овакав корак битно је да себи кажете да нећете узети пластичну кесу нигде, ни под каквим условима. Да бисте то остварили, неопходно је да са собом увек носите платнену кесу односно цегер. Ово у почетку није лако. Мени се често дешавало да заборавим да понесем и да, кад сам већ платила намирнице, схватим да немам у шта да их ставим. Оно што бих радила у том тренутку није куповина пластичних кеса – не, носила бих ствари у рукама и натрпала шта може да стане у торбу коју носим. После неколико таквих грешки, више ми се није дешавало да заборавим. Проблем сам решила тако што сам у сваки ранац и торбу коју редовно користим убацила по један цегер. Покушајте!

2. Чаше за понети

Често купујемо кафу за понети када журимо па желимо да попијемо нешто у ходу. Ако већ знате да ћете то урадити или вам је то дневна рутина, предлажем да са собом увек носите чашу која се у потпуности затвара (како вам се ништа не би просипало) и да у својој омиљеној кафетерији лепо замолите да вам кафу сипају у ту чашу а не у њихову за једнократну употребу. Ако се нећкају, само им објасните зашто вам је то битно. Сигурна сам да ће вам изаћи у сусрет.

3. Пластичне флаше

Пластичне флаше су веома велики проблем јер се практично све пакује у њих – од воде и сокова па до млека и јогурта. Оно што можете да урадите јесте да не купујете флаширану воду. Вода из чесме је сасвим исправна и нема потребе да је избегавате. Ако јој ипак не верујете, одлично решење су филтери за воду који у потпуности пречишћавају воду. Уштедећете много новца и нећете више загађивати околину. Кад су сокови у питању… једноставно немојте да их пијете. 😀 Алтернатива, која је уједно и много здравија, би била да цедите воће и правите сами ледени чај.

4. Сламчице

Сламчице се масовно користе у целом свету. Њихова сврха је да пиће буде забавније и шареније, тачније – немају сврху. Количина пластике која се овим путем баци и заврши у нашој околини је енормна. Ово је једна ствар која вам дефинитивно не треба и лако ћете моћи да је се одрекнете. Када у кафићу наручујете пиће, унапред замолите да вам не послуже са сламчицом. Исто можете да урадите и када сте код некога у посети. Ако сте велики фан сламчица, а знам неке који јесу, идеално би било да своје кућне сламчице замените са металним или стакленим сламчицама које могу да се користе изнова и изнова након прања.

Искрено се надам да ће неко покушати да се упусти у авантуру велике четворке. Јавите нам како вам иде и ако имате нека додатна питања. ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име