NaslovnaAktivizam i edukacijaVelika četvorka – život bez plastike za početnike

Velika četvorka – život bez plastike za početnike

405
0

Često čitate na EkoBlogu koliko je priroda zagađena produktima koji ostaju iza nas, svakodnevno. Pokušavamo da vam skrenemo pažnju i navedemo na razmišljanje predstavljajući veličinu ovog problema. Međutim, bilo kakva promena navika i rutina predstavlja težak zadatak već u samom startu. „Kako? Šta da radim? Šta da promenim? Nije do mene, svi tako žive.” Ove i slične misli su prolazile i meni kroz glavu i davale mi opravdanje da živim kako većina živi u današnje vreme. Međutim, bilo bi smešno, u pravu ste, ako bih samo pričala o problemu a ne i učestvovala u potencijalnim rešenjima. To je i mene mučilo, kako možeš da budeš svestan posledica a da i dalje doprinosiš njihovim ostvarenjima? Tako sam jednog dana odlučila, menjaću svoje ponašanje i pomoći ću ljudima iz svoje okoline da učine isto.

Ako još uvek niste upoznati sa posledicama koje otpadom podstičemo svakodnevno, preporučujem da pročitate neke od tekstova koji spadaju u kategoriju Otpad i Plastika.

Ako ste, ipak, dovoljno upoznati sa problemom, ono što je veoma lako a čini veliku promenu jeste – Velika četvorka! Ovaj koncept je osmišljen od strane Plastic Free July i predstavlja kratko uputstvo za početnike koji žele da redukuju količinu plastičnog otpada.

Nisam o ovome pisala ranije jer sam htela da sama probam da uvedem to u svakodnevnicu kako bih mogla da vam kažem – lako je, ili pak, nije tako lako. Međutim, kako to obično biva… zaista je lako!

Velička četvorka podrazumeva sledeće:

1. Plastične kese

O plastičnim kesama smo već dosta pisali pa se ovde neću osvrtati na statistike i strašnu realnost koja se tiče ovog tipa otpada. Ono što je sada bitno jeste kako da prestanemo da ih koristimo. Kada se odlučite na ovakav korak bitno je da sebi kažete da nećete uzeti plastičnu kesu nigde, ni pod kakvim uslovima. Da biste to ostvarili, neophodno je da sa sobom uvek nosite platnenu kesu odnosno ceger. Ovo u početku nije lako. Meni se često dešavalo da zaboravim da ponesem i da, kad sam već platila namirnice, shvatim da nemam u šta da ih stavim. Ono što bih radila u tom trenutku nije kupovina plastičnih kesa – ne, nosila bih stvari u rukama i natrpala šta može da stane u torbu koju nosim. Posle nekoliko takvih greški, više mi se nije dešavalo da zaboravim. Problem sam rešila tako što sam u svaki ranac i torbu koju redovno koristim ubacila po jedan ceger. Pokušajte!

2. Čaše za poneti

Često kupujemo kafu za poneti kada žurimo pa želimo da popijemo nešto u hodu. Ako već znate da ćete to uraditi ili vam je to dnevna rutina, predlažem da sa sobom uvek nosite čašu koja se u potpunosti zatvara (kako vam se ništa ne bi prosipalo) i da u svojoj omiljenoj kafeteriji lepo zamolite da vam kafu sipaju u tu čašu a ne u njihovu za jednokratnu upotrebu. Ako se nećkaju, samo im objasnite zašto vam je to bitno. Sigurna sam da će vam izaći u susret.

3. Plastične flaše

Plastične flaše su veoma veliki problem jer se praktično sve pakuje u njih – od vode i sokova pa do mleka i jogurta. Ono što možete da uradite jeste da ne kupujete flaširanu vodu. Voda iz česme je sasvim ispravna i nema potrebe da je izbegavate. Ako joj ipak ne verujete, odlično rešenje su filteri za vodu koji u potpunosti prečišćavaju vodu. Uštedećete mnogo novca i nećete više zagađivati okolinu. Kad su sokovi u pitanju… jednostavno nemojte da ih pijete. 😀 Alternativa, koja je ujedno i mnogo zdravija, bi bila da cedite voće i pravite sami ledeni čaj.

4. Slamčice

Slamčice se masovno koriste u celom svetu. Njihova svrha je da piće bude zabavnije i šarenije, tačnije – nemaju svrhu. Količina plastike koja se ovim putem baci i završi u našoj okolini je enormna. Ovo je jedna stvar koja vam definitivno ne treba i lako ćete moći da je se odreknete. Kada u kafiću naručujete piće, unapred zamolite da vam ne posluže sa slamčicom. Isto možete da uradite i kada ste kod nekoga u poseti. Ako ste veliki fan slamčica, a znam neke koji jesu, idealno bi bilo da svoje kućne slamčice zamenite sa metalnim ili staklenim slamčicama koje mogu da se koriste iznova i iznova nakon pranja.

Iskreno se nadam da će neko pokušati da se upusti u avanturu velike četvorke. Javite nam kako vam ide i ako imate neka dodatna pitanja. ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime