NaslovnaŽivi svetVeliki koralni greben – Carstvo korala

Veliki koralni greben – Carstvo korala

786
0

Koralni grebeni zauzimaju manje od 0,1% okeanskih površina. Da li ste znali da je većina koralnih grebena mlađa od 10.000 godina? Mali po površini, a opet predstavljaju dom za veliki broj različitih vrsta (ribe, sunđeri, mekušci…). Veliki koralni greben je ujedno i najveći, nalazi se u Australiji i pruža se preko čak 900 ostrva, a čini ga blizu 3000 zasebnih koralnih grebena. Ova formacija se nalazi u Koralnom moru, na obali Kvinslenda u Australiji i vidljiv je iz svemira, a predstavlja najveću živu formaciju i još od 1981. godine je zaštićen od strane UNESCO.

Veliki deo grebena je zaštićen kao Marinski park, kako bi se smanjio antropogeni uticaj na njega. Međutim, jedna od većih opasnosti za greben kako direktno (ribolov), tako i indirektno (globalno zagrevanje), jeste upravo čovek.

Ono što je neophodno da se spomene je takozvano izbeljivanje korala (coral bleaching), pojava koja je zapravo ozbiljna posledica globalnog zagrevanja. Šta zapravo ovaj termin znači? Izbeljivanje korala je odumiranje koje je izazvano „izgladnjivanjem”, što je posledica povećanja temperature vode. Korali su u simbiotskim odnosima sa algama (Zooxanthellae). Povećanje temperature vode (čak i za samo 1° C iznad proseka) izaziva pojavu gde dolazi do izbacivanja algi iz polipa korala i ovakvi korali postaju „gladni”. Ovi korali, ne moraju nužno da odumru u potpunosti, neki su čak i u stanju da se oporave. Alge su te koje im daju 90% energije i hranu kroz fotosintezu, dok sa druge strane, korali daju algama ugljen-dioksid i amonijum.

immy-chang-2mfF1IQnBNs-unsplash.jpg

U poslednjih nekoliko godina, koralni greben je čak 3 puta doživeo izbeljivanje, a poslednje se desilo tokom ovog leta 2019/2020 godine. Smatra se da su koralni grebeni izuzetno ugroženi, i da bi se podizanjem temperature u svetskom moru izgubilo i do 90% svetskih korala.

-u-i-0G01UI1MQhg-unsplash.jpg

Izuzetno je važno voditi računa o prirodi oko nas i samim tim celoj planeti. Ceo svet se nalazi u jednoj simbiozi i ne možemo očekivati dobit, ukoliko ne čuvamo svoje mesto za život. 

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime