Насловна Свет око нас Ваздух Видљиви подаци за (не)видљиви ваздух

Видљиви подаци за (не)видљиви ваздух

1762
0
Време читања: 2 минута

Пројекат „Видљиви подаци за невидљиви ваздух”, уз подршку пројекта „Отворени подаци, отворене могућности”, оличење је начела којима су се водили Београдска отворена школа, компанија AllThingsTalk и Интернет друштво Србије при његовој реализацији – грађанске науке и борбе за отворене податке.

Концепт грађанске науке везан је за активно укључивање грађана у научна истраживања у циљу бољег разумевања актуелних проблема као што је загађење ваздуха. У овом случају, двадесет волонтера широм Србије учествовало је у мерењу квалитета ваздуха постављањем уређаја за мерење концентрације загађујућих супстанци на прозоре својих кућа и станова. Учесници су на догађају говорили о својим искуствима и мотивацији да учествују у мерењу.

Отворени подаци били су друга главна тачка пројекта. Овај концепт се заснива на доступности тзв. сирових података (raw data) општој популацији. Другим речима, необрађеним подацима је могуће приступити у машински читљивом формату, без обзира на то ко сте и чиме се бавите.

Грађани су од јуна прикупљали податке о загађености ваздуха у свом окружењу.

Дакле, какви су подаци? Какав је ваздух?

Грађанска мерења показала су се као ефикасан начин за одређивање квалитета ваздуха, с обзиром на то да су се у великој мери подаци добијени на овај начин поклапали са званичним подацима. Према наводима организатора, планирано је повећање броја мерних инструмената на територији Србије.

Након детаљнијег представљања резултата одржана је дискусија о могућностима употребе вештачке интелигенције за предвиђање квалитета ваздуха у блиској будућности, о главним изворима загађења и ризицима по јавно здравље.

Више детаља о догађају можете пронаћи на овом линку.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име