Насловна Вести Догађаји „Vita eco bags” на „Базару без отпада”

„Vita eco bags” на „Базару без отпада”

2585
0
Време читања: 5 минута

Идући у сусрет највећем фестивалу зелене културе у региону, јубиларном десетом Green festu, који ће се од 15. до 18. октобра одржати у Дому омладине у Београду, разговарали смо са једном од учесница продајно-изложбеног програма „Базар без отпада”, који ће се одржати 16. и 17. октобра, где ће мали домаћи произвођачи добити прилику да представе своје „зелене” прозводе, чијом се производњом и употребом смањује количина отпада.

Наиме, наша саговорница Катја Јаковљева, оснивач бренда „Vita eco bags,ће посетиоцима понудити врећице за мерење воћа и поврћа, као адекватну замену за једнократне пластичне кесе, чије је потпуно укидање најављено за почетак 2020. године. 

Како сте дошли на идеју да производите врећице за мерење воћа и поврћа?

Решење је дошло, што се каже, од муке. Имала сам велику грижу савести сваки пут кад сам узимала једнократне пластичне кесе за мерење воћа и поврћа.

После, код куће су биле неупотребљиве, брзо се цепале и морала сам да их бацим. Иначе, годинама користим цегер, али за мерење ситног воћа и поврћа морала сам да користим пластичне кесе, јер код нас просто не постоји алтернатива. Почела сам да истражујем да ли постоји неко решење за то и открила сам да се у иностранству праве и продају мрежасте врећице за вишекратну употребу. Прво сам решила да направим врећице за себе, а онда сам помислила да ће то бити корисно и за друге, који су као и ја забринути за еколошку ситуацију и растућу количину отпада. Тако сам решила да пробам да производим врећице за вишекратну употребу и испоставило се да је идеја пун погодак. Одувек сам хтела да се бавим послом који ће бити користан за друштво и драго ми је да сам успела да реализујем ову идеју.

Шта ваши пријатељи и породица мисле о идеји да допринесете искорењавању пластичних кеса?

Сви су одушевљени! Моја породица живи у Русији тако да још увек нису стигли да испробају моје врећице, али ме подржавају. Пријатељи у Београду већ увелико користе врећице и срећни су што не морају више да размишљају о тонама пластичних кеса. Имала сам у посети и пријатеље из иностранства који су из Београда понели и моје врећице, тако да се „Vita eco bags” користе и у Немачкој, Турској и Индији.  

Колико је било тешко покренути сопствени бизнис?

Сваки почетак је тежак, поготово зато што, осим самог шивења врећица, све остало радим сама – од разраде целе идеје, набавке материјала, паковања, слања поруџбина, наступа на друштвеним мрежама и комуникације са потрошачима. Пријатељи су ми помогли око дизајна паковања, фотографисања врећица и израде сајта, што ми је много значило. 

Како се праве врећице? Где се одвија производња и колико људи је укључено у саму производњу?

Немамо фабричку производњу, а свака врећица направљена је рукама наших кројачица, са великом пажњом, љубављу и бригом о околини.

Битно ми је да сви сарадници деле исте вредности. Моја главна кројачица Биљана и ја смо осмислиле најоптималнији дизајн и шему кројења и шивења, коју прате и остале кројачице. Ја набављам све материјале, а кројачице шију. Цела производња се одвија у Београду. Иако су ми многи говорили да ми је лакше и јефтиније да набављам сличне врећице из Кине, не желим то да радим. Желим да производим у Србији, да радим са нашим људима и да доприносим развоју земље у којој живим.

Зашто баш „Vita eco bags“?

Већ дуго година бавим се здравом храном, нутрициониста сам и имам блог о здравој храни vita.rs. У преводу са латинског „vita” значи живот, а на здравој исхрани темељи се наш живот. Производња врећица је наставак моје љубави према природи и здравој храни, јер је основа моје исхране воће и поврће. Пошто сам већ имала разрађен бренд Vita, решила сам да назовем врећице истим именом. 

У коликој мери су људи у Србији заинтересовани за производ као што су „Vita eco bags”? 

На моје велико изненађење, интересовање за врећице је огромно. Првих 100 паковања се одмах распродало. Сваки дан примам поруџбине, а имам интересовања и из земаља региона. Драго ми је што толико људи мисли о екологији и жели да смањи употребу пластичних кеса, а самим тим и отпада који загађује нашу планету.

Осим за мерење воћа и поврћа, за шта их још можемо користити?

Велика предност врећица је та што имају универзалну примену. Поред куповине робе на меру, у врећицама можете чувати намирнице у фрижидеру (дуже остају свеже јер мрежасти материјал пропушта ваздух) или држати неке ситне стварчице у стану (дечије играчке и др.). Можете их користити за цеђење млека из орашастих плодова, прање ситног воћа (грожђе, трешње и сл.), као и за прање осетљивог веша у веш машини. Кад негде путујем, спакујем ствари у врећице (веш, козметику), а кад стигнем на дестинацију, користим их за куповину.

Да ли имате у плану да проширите производњу и да свој производ понудите маркетима, како би врећице постале доступне и у слободној продаји, а не само онлајн?

Имам такве планове и надам се да ћу их остварити у скорој будућности. Имам идеје и за нове производе које ће још више олакшати куповину и допринети очувању животне средине. Поред продаје преко сајта, продајем врећице на ноћним маркетима и различитим фестивалима. У четвртак, 17. октобра од 16 до 20 часова врећице ће моћи да се купе на „Базару без отпада” у оквиру фестивала Green fest који се одржава у Дому омладине у Београду.

Да ли верујете да ће пластичне кесе једног дана у потпуности постати прошлост?

Верујем да је то могуће јер сам видела да је то изводљиво. На пример, у Бутану, малом краљевству у Хималајима које сам посетила, пластичне кесе су забрањене већ 20 година! Уместо тога користе се папирне кесе, цегери или танке текстилне кесе које могу да се користе више пута. Све више земаља окреће се решењима која ће смањити пластични отпад и надам се да ће Србија бити међу њима. Али најбитније је променити свест код људи. Крајње је време да се окренемо животу са мање отпада и да престанемо да купујемо и користимо ствари за једнократну употребу. 

У једној реченици: зашто сви треба да набаве „Vita eco bags”?

Зато што тиме чине мали корак ка великој промени.

Захваљујемо се Катји на издвојеном времену и желимо јој много успеха у даљем раду, а све вас позивамо да посетите Green fest, где ћете имати прилику да уживате у богатом филмском и образовном програму на тему очувања животне средине, али и да подржите мале домаће произвођаче, који су се као и Катја, храбро одлучили да учине нешто за добробит планете и свих нас, јер како гласи слоган овогодишњег Green festa: „Будућност је на Земљи!”.

Више информација о „Vita eco” врећицама, као и о начину поручивања, можете сазнати путем следећих линкова:
https://vita.rs/ecobags/
https://www.facebook.com/vitaecobags/
https://www.instagram.com/vita_ecobags/


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име