Насловна Вести Догађаји Вода за живот, а не за профит!

Вода за живот, а не за профит!

594
0
Време читања: 3 минута

Организације из Србије придружиле су се стотинама иницијатива из целог света подржавши Манифест водне правде представљен на генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.

Њујорк, Београд, 31.03.2023. – Покрети за право на воду, удружења грађана и мреже широм света окупиле су се око Манифеста водне правде којим позивају државе чланице Уједињених нација, окупљене на недавно одржаној Конференцији о води, да ставе људе и природу испред профита. Иако су овакви гласови на Конференцији били углавном занемарени, борци за воду су се 23. марта изборили за свој простор у сегменту резервисаном за високи ниво државних делегација и пред Генералном скупштином успели да представе историјски Манифест.

Пажња Уједињених нација на реалну глобалну кризу воде већ касни. 2 милијарде људи нема приступ пијаћој води којом се безбедно управља, а скоро 4 милијарде нема адекватне санитарне услове. Глобално, водене екосистеме угрожавају климатске промене, загађење и деструктивни пројекти. У Србији се процењује да око милион становника стално или сезонски нема приступ чистој пијаћој води. Очекивано, уместо неопходног заокрета у напорима, Конференција је потврдила улогу приватних компанија, великих загађивача, банака и инвеститора у остваривању Циља бр. 6 одрживог развоја – Осигурати приступ питкој води за све, одрживо управљати водама и тако обезбедити хигијенске услове за све. Поменути актери управо су одговорни за историјску и тренутну деградацију водних добара и не одустају од увецћања својих профита на леђима најугроженијих.

Из наше земље част да учествује у Конференцији имала је оснивачица иницијативе Право на воду, Ива Марковић: „Занимљивост са Конференције је да су данас компаније преузеле речи активиста, са свих страна ћете чути да је вода људско право или јавно добро, међутим како у пракси они то тумаче сасвим је супротно одрживости. Зато смо морали да се изборимо за глас народа и у званичном програму, иако нисмо били планирани. Све нас је представила фантастична Марсела Оливера, лидерка чувеног рата за воду из Боливије. Мислим да је након њеног говора свима било јасно да се не смеју играти са незамењивом људском потребом, у том тренутку сам заиста осетила велики понос и надам се да ће се барем део јачине те поруке чути и у Србији“.

Манифест захтева да се глобална Агенда о водама фокусира на воду за живот, а не на воду за профит. Супротно започетој Агенди УН о водама, Манифест усмерава на кохерентан акциони план који укључује директна улагања у јавне и локалне алтернативе, заснован на искуствима заједница које се боре за приступ води и заштиту водених екосистема.

Више од 600.000 људи и више од 500 локалних, националних и међународних организација до сада је потписало Манифест и глобални позив Avaaz активиста светским лидерима да „заштите слатководне екосистеме и гарантују воду као људско право“.

Из Србије Манифест је подржало 17 организација међу којима су и Центар за одрживи развој Србије, Екомар Крагујевац, Заштитимо шуме Фрушке Горе, Локални фронт Краљево, Еко Барајево, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Грађански преокрет Зрењанин, иРеволуција Ваљево, Не дамо Јадар, Форца Пожега, ПАКТ, Покрет Тврђава Смедерево, Чувари Шаре, Студенац Нова Варош и Зелени талас из Чачка.

Међу 206 државних делегација и међународних организација из целог света, Република Србија је једна од ретких које нису узеле реч ни једном током трајања целе Конференције. Иницијатива Право на воду кроз Европски покрет за воду учествовала је у овом историјском Манифесту који је састављен у сарадњи више глобалних мрежа: The People’s Water Forum, Africa Water Justice Network, Blue Communities, Butterfly Effect, Coalition Eau, Ecumenical Water Network, End Water Poverty, Freshwater Action Network Mexico, Plataforma de Acuerdos Públicos y Comunitarios de Las Américas, Public Services International, Redes del Agua Latinoamérica, RED VIDA, Simavi.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име