Насловна Живи свет Водоземци су у проблему

Водоземци су у проблему

3197
0
Време читања: 3 минута

Да ли сте некада размишљали о болестима које могу да задесе једну жабу или даждевњака? Научници су открили гљивичну инфекцију због које су водоземци у великом проблему. Наиме ради се о болести хитридиомикоза (микозе су болести изазване гљивама), изазива је гљива Batrachochytrium dendrobatidis која напада кожу водоземаца и тиме угрожава њихов опстанак.

Зашто баш кожа?

За водоземце је њихова влажна кожа веома важна, јер они преко ње дишу, усвајају воду и минералне материје као што су натријум и калијум. Како влага погодује развоју гљива, ово је право место за развој хитридиомикозе, која онемогућава нормално функционисање кожног система. Оболела животиња је летаргична, трома и без апетита, не скрива се, понекад се догађа да јој је тело укочено, са позади испруженим ногама. Такође, карактеристична је и депигментација коже, црвенило, љуштење или храпавост на појединим местима. Кожа постаје танка, јавља се дисбаланс у концентрацији соли у крви, што доводи до поремећаја срчаног рада и на крају смрти. Често се дешава да се симптоми не испоље, али животиња угине од гљивичне инфекције.

Како се преноси хитридиомикоза?

Болест се преноси путем развојног ступња гљивице који се назива зооспора, поседује бич, лако се креће кроз влажну средину и погодују јој ниске температуре, док на сувом и топлом станишту може да опстане свега неколико сати. Зооспоре се могу наћи и на птицама које живе у близини влажних станишта, а најчешће до заразе долази контактом болесне и здраве животиње. Људи су такође битан фактор у ширењу болести,
јер се зооспоре могу наћи на чизмама и опреми оних који посећују станишта водоземаца. Да ли ће нека врста бити погодан домаћин за паразитску гљиву Batrachochytrium dendrobatidis, зависи од присутности добрих симбиотских бактерија на кожи животиње. Продукти отровних жлезда су такође веома важни јер онемогућавају раст гљиве, док неки водоземци имају генетску отпорност, која је још увек недовољно истражена. Lithobates catesbeianus и Xenopus laevis су врсте жаба имуне на ову болест, али велики проблем представља то што могу бити преносиоци. Хитридиомикоза је распрострањена широм света, док су најугроженије врсте у Аустралији, Централној и Јужној Америци.                     

Да ли је могуће лечење?

Америчка воловска жаба ( Lithobates catesbeianus) и Афричка канџаста жаба (Xenopus laevis)

Веома је тешко третирати популације оболелих водоземаца антифунгалном терапијом у њиховом природном станишту, али постоји нада да ће то ускоро бити могуће. Увођење симбиотских бактерија у станиште је такође метода која би могла да помогне у сузбијању гљивице. Научници интензивно проучавају механизме којима се врсте имуне на Batrachochytrium dendrobatidis штите, што ће им и те како помоћи да дођу до ефикасног лека.

Зашто су водоземци важни?

Водоземци (лат. Amphibia) су међу првим кичмењацима који су населили копно. Веома су важни у одржавању биодиверзитета, јер свака врста представља богатство за живи свет. Такође велику улогу имају у равнотежи екосистема, где представљају важан извор хране за веће животиње, али својом исхраном одржавају бројност појединих инсеката на одређеном нивоу. За човека је значајно то што се жабе хране комарцима који могу бити преносиоци болести и на тај начин смањују њихову бројност.

Научници сматрају да је хитридиомикозом угрожено око 500 врста водоземаца, углавном жаба, док је чак 90 врста истребљено што представља огроман губитак за природу. Остаје нам само да се надамо напретку науке како бисмо могли да спречимо изумирање ових животиња.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име