Насловна Енергија Воз будућности

Воз будућности

1710
0
Време читања: < 1 минут

Већ смо говорили о употреби водоника као гориво за аутомобиле али овог пута идемо корак даље. Без лажних обећања и пуке приче, у Немачкој је представљен први воз који као гориво користи водоник, за који се сматра да је гориво будућности.

Пре свега, како?

Француска компанија Алстом је креатор воза Coradia iLint, који је опремљен горивим ћелијама које производе електрицитет комбиновањем водоника и кисеоника, док испушта само вишак паре и кондензоване воде, а водоник је ускладиштен на крову самог воза. У систем је уграђена литијумска батерија која похрањује вишак произведене енергије. Значи да има нула емисија штетних гасова, што би лако могло избацити из употребе око 4000 дизел возова који тренутно возе Немачком. Из компаније Алстом тврде да има довољно водоника за путовање од 800 километара брзином од 140 километара на сат.

Међутим, остаје питање на који начин ће возови бити пуњени и који ће бити извор водоника на дуже стазе.

Једна од опција је електролиза која укључује раздвајање воде на кисеоник и водоник, што је обрнуто од iLint формуле. Друга опција је комбиновање метана из природног гаса и паре високе температуре. Кажу да планирају да 14 ових возова пусте у Доњу Саксонију до 2021. године, а интересовање су показале и друге немачке покрајине, као и земље попут Велике Британије, Холандије, Данске, Норвешке, Италије и Канаде.

Два плава воза овог типа су већ пуштена у употребу и саобраћају на линији дугој стотину километара између немачких градова Куксхафен, Бремерхафен, Бремерверде и Букстехуде.

Надамо се да ће ускоро и наша Србија икористити део новца за овакве паметне новине и да ћемо на телевизији гледати мање ријалитије, а више уживо преносе о на пример првом возу који иде на водоник негде кроз нашу земљу. Хајде да се укрцамо сви на тај воз који иде ка чистијој и лепшој Србији. ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име