NaslovnaEnergijaVoz budućnosti

Voz budućnosti

149
0

Već smo govorili o upotrebi vodonika kao gorivo za automobile ali ovog puta idemo korak dalje. Bez lažnih obećanja i puke priče, u Nemačkoj je predstavljen prvi voz koji kao gorivo koristi vodonik, za koji se smatra da je gorivo budućnosti.

Pre svega, kako?

Francuska kompanija Alstom je kreator voza Coradia iLint, koji je opremljen gorivim ćelijama koje proizvode elektricitet kombinovanjem vodonika i kiseonika, dok ispušta samo višak pare i kondenzovane vode, a vodonik je uskladišten na krovu samog voza. U sistem je ugrađena litijumska baterija koja pohranjuje višak proizvedene energije. Znači da ima nula emisija štetnih gasova, što bi lako moglo izbaciti iz upotrebe oko 4000 dizel vozova koji trenutno voze Nemačkom. Iz kompanije Alstom tvrde da ima dovoljno vodonika za putovanje od 800 kilometara brzinom od 140 kilometara na sat.

Međutim, ostaje pitanje na koji način će vozovi biti punjeni i koji će biti izvor vodonika na duže staze.

Jedna od opcija je elektroliza koja uključuje razdvajanje vode na kiseonik i vodonik, što je obrnuto od iLint formule. Druga opcija je kombinovanje metana iz prirodnog gasa i pare visoke temperature. Kažu da planiraju da 14 ovih vozova puste u Donju Saksoniju do 2021. godine, a interesovanje su pokazale i druge nemačke pokrajine, kao i zemlje poput Velike Britanije, Holandije, Danske, Norveške, Italije i Kanade.

Dva plava voza ovog tipa su već puštena u upotrebu i saobraćaju na liniji dugoj stotinu kilometara između nemačkih gradova Kukshafen, Bremerhafen, Bremerverde i Bukstehude.

Nadamo se da će uskoro i naša Srbija ikoristiti deo novca za ovakve pametne novine i da ćemo na televiziji gledati manje rijalitije, a više uživo prenose o na primer prvom vozu koji ide na vodonik negde kroz našu zemlju. Hajde da se ukrcamo svi na taj voz koji ide ka čistijoj i lepšoj Srbiji. ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime