Насловна Еко календар Прави дан за вожњу бицикла

Прави дан за вожњу бицикла

1688
0
Време читања: 2 минута

Нема бољег начина да започнете дан, него уз мало физичке активности. Право је време да то постане ваша свакодневна рутина, јер се сваког трећег петка у мају, у Сједињеним Америчким Државама обележава Дан вожње бицикла до посла (Bike to work day), па зашто и ми не бисмо усвојили ову добру праксу?

Како да прославим овај дан?

Најпре проверите исправност свог двоточкаша, припремите одговарајућу гардеробу и осмислите руту којом ћете се возити до одредишта: радног места, факултета или школе. Ако је један од ваших јутарњих задатака да одвезете дете у обданиште, ни то није проблем, јер постоје посебна уградна седишта намењена управо за превоз деце. На тај начин ћете и вашем малишану приредити узбудљивији почетак дана.

Зашто је вожња бицикла добра за мене?

Опште је познато да физичка активност (лагана шетња, вожња бицикла…) подстиче лучење ендорфина, хормона који чини да се осећамо задовољно, што ће нам свакако олакшати да се изборимо са свим што један радни дан доноси. Осим што ћемо бити расположенији, бићемо и здравији, јер свака физичка активност доприноси очувању доброг здравственог стања и превенцији многих болести. Мање су шансе да се заглавите у јутарњој саобраћајној гужви, а ни путања није стриктно одређена, тако да сваког дана можете пустити машти на вољу и провозати се кроз неки други парк, упијајући јутарњу свежину природе у сред градске вреве. Избећи ћете проблем проналажења и плаћања паркинга, као и нервозу која иде уз то.

Шта чиним за животну средину?

Ако аутомобил замените бициклом, природа ће вам бити неизмерно захвална, јер не тај начин смањујете лични карбонски отисак (carbon footprint) о коме смо већ писали. Да се подсетимо, примарни карбонски отисак је количина GHG (енг. greenhouse-gases, гасови који изазивају ефекат стаклене баште) ослобођених као последица сагоревања фосилних горива које свакодневно користимо за покретање аутомобила или добијање енергије у домаћинству, за разлику од секундарног карбонског отиска који је последица гасова који се ослобађају током производње и транспорта производа које употребљавамо свакодневно.

Осим што сте на овај начин, користећи бицикле, одговорнији према свом здрављу и животној средини, одговорнији сте и према свом буџету, јер штедите новац који бисте иначе потрошили на гориво или карту за градски превоз, а улагања у одржавање и поправку бицикла су минимална. Подстакните и своје колеге да бициклом долазе на посао, у циљу стварања ведријег, здравијег и продуктивнијег колектива.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име