NaslovnaEko kalendarPravi dan za vožnju bicikla

Pravi dan za vožnju bicikla

384
0

Nema boljeg načina da započnete dan, nego uz malo fizičke aktivnosti. Pravo je vreme da to postane vaša svakodnevna rutina, jer se svakog trećeg petka u maju, u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava Dan vožnje bicikla do posla (Bike to work day), pa zašto i mi ne bismo usvojili ovu dobru praksu?

Kako da proslavim ovaj dan?

Najpre proverite ispravnost svog dvotočkaša, pripremite odgovarajuću garderobu i osmislite rutu kojom ćete se voziti do odredišta: radnog mesta, fakulteta ili škole. Ako je jedan od vaših jutarnjih zadataka da odvezete dete u obdanište, ni to nije problem, jer postoje posebna ugradna sedišta namenjena upravo za prevoz dece. Na taj način ćete i vašem mališanu prirediti uzbudljiviji početak dana.

Zašto je vožnja bicikla dobra za mene?

Opšte je poznato da fizička aktivnost (lagana šetnja, vožnja bicikla…) podstiče lučenje endorfina, hormona koji čini da se osećamo zadovoljno, što će nam svakako olakšati da se izborimo sa svim što jedan radni dan donosi. Osim što ćemo biti raspoloženiji, bićemo i zdraviji, jer svaka fizička aktivnost doprinosi očuvanju dobrog zdravstvenog stanja i prevenciji mnogih bolesti. Manje su šanse da se zaglavite u jutarnjoj saobraćajnoj gužvi, a ni putanja nije striktno određena, tako da svakog dana možete pustiti mašti na volju i provozati se kroz neki drugi park, upijajući jutarnju svežinu prirode u sred gradske vreve. Izbeći ćete problem pronalaženja i plaćanja parkinga, kao i nervozu koja ide uz to.

Šta činim za životnu sredinu?

Ako automobil zamenite biciklom, priroda će vam biti neizmerno zahvalna, jer ne taj način smanjujete lični karbonski otisak (carbon footprint) o kome smo već pisali. Da se podsetimo, primarni karbonski otisak je količina GHG (eng. greenhouse-gases, gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte) oslobođenih kao posledica sagorevanja fosilnih goriva koje svakodnevno koristimo za pokretanje automobila ili dobijanje energije u domaćinstvu, za razliku od sekundarnog karbonskog otiska koji je posledica gasova koji se oslobađaju tokom proizvodnje i transporta proizvoda koje upotrebljavamo svakodnevno.

Osim što ste na ovaj način, koristeći bicikle, odgovorniji prema svom zdravlju i životnoj sredini, odgovorniji ste i prema svom budžetu, jer štedite novac koji biste inače potrošili na gorivo ili kartu za gradski prevoz, a ulaganja u održavanje i popravku bicikla su minimalna. Podstaknite i svoje kolege da biciklom dolaze na posao, u cilju stvaranja vedrijeg, zdravijeg i produktivnijeg kolektiva.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime