Насловна Вести Свет WWF слави 60 година постојања

WWF слави 60 година постојања

1068
0
Време читања: 2 минута

Шест деценија бриге о природи у циљу стварања праведнијег, здравијег и одрживијег света

Београд – Светска организација за заштиту природе WWF (World Wide Fund for Nature) слави 60. рођендан и позива на хитне мере за решавање глобалне климатске и природне кризе, као и осигуравање одрживе будућности за све становнике планете. „Заједно с владама, компанијама и заједницама, у следећих 10 година морамо постићи више него што смо постигли у последњих 60“, истиче Марко Ламбертини, генерални директор WWF International.

Данас је јасније него икада пре да смо сведоци катастрофалног урушавања биолошке разноврсности наше планете. Последњи WWF-ов Извештај о животу на планети показује да су се популације дивљих животиња смањиле за 68 одсто у последњих пола века, што прети нашој клими, храни, слатким водама и здрављу. Пандемија COVID-19, чији су корени у необузданој промени намене земљишта, крчењу шума и трговини дивљим животињама, најновији је доказ да неодрживе људске активности уништавају Земљу.

Током 60 година, WWF је био и остао један од предводника у борби за заштиту природе широм света. Зачетник је бројних иницијатива чији се утицаји осећају и данас – од подршке успостављању светски познатих заштићених подручја попут националног парка Галапагос или вулкана у Еквадору и Руанди, до очувања кључних врста, укључујући панде, тигрове, носороге и слонове. Вођен науком, WWF се суочио с великим еколошким изазовима, од заштите бројних заједница или успостављања првих светских еколошких ознака за храну и потрошачке производе, до залагања за усвајање међународних споразума о мочварама, трговини дивљим животињама, биолошкој разноврсности и клими.

Од својих почетака 1961. године, WWF, широм света препознатљив по својој панди, проширио је своју делатност са заштите врста и станишта на очување дивљих животиња, шума, мора и слатководних система, као и на трансформисање тржишта, пољопривредних пракси корисних за климу и животну средину и побољшање управљања природним ресурсима. Израстао је у мултикултурну организацију која је активна у готово 100 земаља и коју подржава више од 35 милиона људи, користећи свој глас и акције за стварање праведнијег, здравијег и одрживијег света. У нашем региону делује WWF Adria, која покрива подручје Србије, Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније и Словеније.

„Иако службено постојимо тек шест година, WWF је овде присутан још од почетка овог века“, истиче Наташа Калауз, директорка WWF Adrie. „Заједно с бројним партнерима радимо на значајним променама попут заустављања подстицаја за изградњу малих хидроелектрана или унапређењу управљања заштићеним подручјима. Поносни смо на вишегодишњи рад на успостављању прекограничног резервата биосфере Мура-Драва-Дунав, који би ове године требало да буде препознат и од стране UNESCO-а.“

Калауз истиче да WWF има и значајну улогу у очувању Јадранског мора, али и рибара и других заједница које од њега зависе. Успостављањем прве зоне без риболова у Парку природе Телашћица, у сарадњи с рибарима, и подстицањем одрживог туризма, WWF истовремено штити Јадран и јача привреду кроз тзв. blue economy пројекте.

„Широм света WWF ради на заштити дивљих врста, као и на опоравку њихових популација. У нашем региону живе бројне животиње неопходне за наш опстанак и ми желимо да их очувамо и заштитимо, и побољшамо однос између људи и наших великих звери: вука, риса и медведа. Природа је одувек могла без нас, али ми, људи, без природе не можемо. У WWF-у смо одлучни да допринесемо будућности у којој људи живе у складу са природом“, закључује Калауз.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име