Насловна Вести WWF Adria: Србија мора боље да управља водама, почевши са заустављањем изградње...

WWF Adria: Србија мора боље да управља водама, почевши са заустављањем изградње МХЕ

1406
0
Време читања: 3 минута

Деценијама грађани Србије сведоче лошем управљању водама, уместо да се овом по живот неопходном ресурсу посвети посебна пажња. Стога WWF Адриа позива Владу Србије и надлежна министарства да преиспитају досадашњи начин управљања водама како би очували овај ресурс за све грађанке и грађане наше земље.      

Београд, 22. март 2021. године –  Од свих водних ресурса наше планете, мање од 1% је искористиво. На Светски дан вода, који се обележава 22. марта, светска организација за природу WWF позива Владу Србије и надлежна министарства да преиспитају своје одлуке о наставку субвенционисања малих хидроелектрана, како деривационих, тако и прибранских.

Река Бистрица

Србија је земља богата питком водом, због чега неретко њену доступност узимамо здраво за готово. Деценијама уназад се лоше управља нашим водним ресурсима – од загађења отпадним водама и отпадом, изградњом малих хидроелектрана и неодрживих брана до неконтролисане експлоатације шљунка и песка, сечења приобаља, бетонизације и канализације природних водотокова. Највећу жртву оваквог “развоја” већ подносимо управо сви ми.

Задњих неколико година, на иницијативу WWF Адрије, објављен је већи број студија еминентних стручњака о еколошкој, правној, друштвеној и економској штети изградње малих хидроелектрана у Србији. Студије су доказале да не постоји оправдан разлог за изградњу и субвенционисање било ког типа малих хидроелектрана, јер штета коју узрокују далеко превазилази било какву могућу корист. Као пример, само у последњих пет година су грађани и држава власницима малих хидроелектрана исплатили око 107 милиона евра, а произвели су између 0,7% и 1,4% укупне електричне енергије у Србији.

Управо са намером очувања највреднијег ресурса који Србија има – воде, WWF Адрија је прошле недеље упутила председници Владе Ани Брнабић, Министарству рударства и енергетике, Министарству заштите животне средине и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, све досадашње анализе и тиме иницијативу за заустављање изградње малих хидроелектрана и стављање ван правне снаге накнаде за подстицање производње струје из малих хидроелектрана и хидроелектрана снаге до 30 МW. Наиме, нови Нацрт закона о обновљивим изворима енергије, који би ускоро требало да дође на дневни ред Народне скупштине Републике Србије, предвиђа наставак плаћања подстицаја за мале хидроелектране и хидроелектране до 30 МW. Ова одредба је остављена како би се омогућило првенствено подстицање прибранских хидроелектрана, чиме ће се и даље наставити девастација наших река.

МХЕ Вране на реци Приштавици

„Већ дуго указујемо на штетност пројеката малих хидроелектрана са еколошког, правног и социо-економског аспекта, а све са циљем заштите животне средине, спречавања негативних ефеката на економију, као и остваривања основних људских права гарантованих Уставом, на  шта управо упућене анализе указују. С тим у вези, крајње је време да и Влада наше земље почне да слуша вољу својих грађана и уложи напоре да заштити наша природна и водна добра која су гаранција за изградњу одрживијег друштва“, поручила је Наташа Миливојевић из WWF Адрије.

Голијска Моравица, девастација обале; Водена пећина на реци Пањици

С обзиром на сву штету које мале хидроелектране производе, као и на огромне износе који се исплаћују повлашћеним произвођачима, WWF Адриа предлаже Влади и релевантним министарствима да из Уредбе о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора, али и Нацрта закона о обновљивим изворима енергије, стави ван правне снаге подстицање производње струје из малих хидроелектрана, при чему је неопходно изузети све хидроелектране снаге до 30 МW. Овим би се ефективно зауставила стихијска изградња малих хидроелектрана у Србији, а грађани и Државни буџет били би ослобођени плаћања овог штетног извора енергије.

За додатне информације: Ивана Грубишић, службеница за комуникације, 0698999864; igrubisic@wwfadria.org

О WWF:
WWF је једна од највећих, широм света признатих, независних организација, која се бави заштитом природе и има активну глобалну мрежу у више од 100 земаља. Мисија WWФ-а је да заустави уништавање животне средине и да створи будућност у којој људи живе у складу са природом путем очувања светске биолошке разноврсности, одрживог  коришћења природних ресурса и смањења загађења и претеране потрошње. Више информација на: wwfadria.org/sr

Фотографије: Наташа Миливојевић

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име