Насловна Свет око нас Ваздух xEco ваздух – национална апликација за праћење квалитета ваздуха

xEco ваздух – национална апликација за праћење квалитета ваздуха

1941
0
Извор: xeco.info
Време читања: 3 минута

На интернету већ постоје апликације које показују квалитет ваздуха, дајући чак и прогнозе за будућност и препоруке људима како да се понашају да би се заштитили. Али од краја априла постоји и домаћа страница која показује ниво загађења ваздуха.

Национална еколошка асоцијација је покренула апликацију под именом xEco vazduh, која приказује квалитет ваздуха у Србији имајући у виду 5 загађујућих материја.

Загађујуће материје које се мере су: суспендоване честице (ПМ10 и ПМ2,5), сумпор-диоксид (CO2), азот-диоксид (NО2) и приземни озон (О3). Апликација пореди стање на мерилима са смерницама Светске здравствене организације и индексима Европске агенције за заштиту животне средине.

У односу на концентрацију ПМ честица, квалитет ваздуха се категоризује у 6 група:

  • Добар (Good ),
  • Прихваљив (Fair),
  • Средњи (Moderate),
  • Лош (Poor),
  • Веома лош (Very poor) и
  • Изузетно лош (Extremely poor).

Статистика

У одељку Анализа може се видети просек загађења по годинама (2018, 2019. и 2020. година), потом просек од почетка године до сада и, најбитније, стање у последња 24ч и последњих сат времена.

Са леве стране странице се види тренутно стање градова у Србији, по категоријама.
Извор: Screenshot/ xeco.info

Табела препорука
Извор: https://xeco.info

Приказ ветра

На мапи се могу видети и покретне стрелице плаве боје које приказују правац кретање ветра на висини од 10 м. Ово указује на чињеницу да страница xEco заиста пружа широку слику стања ваздуха, јер и ветар утиче на стање ваздуха.

Извор: Screenshot/ xeco.info
Извор: Screenshot/ xeco.info

Одлично је што страница узима у обзир и препоруке Светске здравствене организације и Европске агенције за заштиту животне средине, јер је толеранција код стандарда у нашој земљи махом виша (тј. толеришу се веће количине загађујућих супстанци).

Поредећи ову апликацију са мобилном апликацијом Airvisual (IQair), могу се видети одређене предности и мане оба сервиса. xEco чак приказује и посебне мерне станице, док Airvisual даје вредности и препоруке за град као целину. Такође, xEco посебно приказује концентрацију загађујућих супстанци и категорију тј. ниво загађења, док Airvisual даје општи индекс загађења ваздуха уз визеулне препоруке за сваку категорију. Једна од мана xEco је што не постоји одговарајућа апликација за мобилне телефона. За сада постоји само мобилна апликација xEco Alergeni polen, али не и xEco vazduh.

Из поређења ове две апликације се види простор за напредак апликације xEco, у виду интерфејса и корисничког доживљаја, што је наравно веома значајно и кључно за успех. Према томе, надам се да ће Национална еколошка асоцијација кренути у даље унапређење овог сјајног пројекта.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име