NaslovnaŽivi svetŽabe menjaju pol bez operacije?!

Žabe menjaju pol bez operacije?!

942
0

Da bi čovek promenio pol, mora otići na operaciju. Uz to prolazi kroz mukotrpan proces uzimanja hormoskih tableta i postepenim navikavanjem na novo telo, i to sve dobrovoljno. Neke žabe pak protiv svoje volje menjaju pol. Kako?

Nešto što je dugo prolazilo neopaženo tokom prečišćavanja otpadnih voda jesu hormoni. Otkud tu hormoni?

Ovde konkretno se radi o hormonima iz kontraceptivnih tableta (poznatih i kao anti-baby pilule). To su sredstva za sprečavanje neželjene trudnoće koja funkcionišu na bazi hormonskog tretmana. Svaka tableta sadrži malu,tačno određenu količinu hormona i konzumira se svakodnevno. Hormon koji se nalazi u većini proizvoda je 17α-ethinylestadiol (EE2) što predstavlja polusintetski estrogen.

Kako jedna takva supstanca dospeva do vodenih ekosistema?

Kada žene konzumiraju hormonske tablete, urinom izbacuju male, ali opasne količine EE2. Kako biotički tremani nisu podesni za registrovanje i eliminaciju derivata holesterola (grupu hemijskih jedinjenja kojoj pripadaju i hormoni) estrogen neopaženo dolazi do staništa žabica. Žabe, kao i drugi vodozemci i ribe, u velikoj su opasnosti jer većinu svog života provode u vodi. U istraživanju je primećeno da različite koncentracije imaju različito dejstvo, ali nesumnjivo štetno.

Šta se događa žabicama?

Iako čak ni sintetski estrogen nikako ne narušava život ženki, mužjaci su veoma ugroženi. Jedinke rođene kao genetički mužjaci menjaju svoje polne karakteristike i postaju ženke ili čak interseks (odnosno nešto što bismo nazvali srednji pol). Pri većoj koncentraciji estrogena i šanse za potpunim obrtom pola su veće. Tada jedinke rođene sa muškim genetskim materijalom razvijaju ženske polne organe. Usled manjih koncentracija jedinka se zaglavi u stadijumu imeću dva pola i razvija delimično muške i delimično ženske polne organe. U oba slučaja genotipski mužjaci ne proizvode karakteristične zvuke da privuku ženke, odnosno zov na parenje.

Polni organi novonastalih interseks jedinki
Izvor: www.nature.com

Kako uopšte do ovoga dolazi?

Neke vrste žaba imaju osetljive sisteme seksualne determinacije (određivanja pola) na spoljašnje uticaje, s toga su veoma podložne promeni pola uticajem „zalutalih” hormona u njihovom staništu. 

Zašto je važno da sprečimo ove promene?

Prevođenje velikog broja muških jedinki u ženske (ili interseks) dovodi do smanjene mogućnosti za razmnožavanjem i samim tim do sve manjeg i manjeg broja potomaka. Za ne tako dug period, ovaj proces će dovesti do potpunog izumiranja vrsta. Treba da se zapitamo koliko bi nas potresla ovakva situacija da se dešava nama. Borimo se za veliku slobodu izbora ali zaboravljamo da je damo i živom svetu oko nas. 

Promena kontracepcije koju koristiš je mali ali značajan doprinos vodenim ekosistemima. Važno je da očuvamo raznovrsnost vrsti na planeti, jer postojanje svake vrste doprinosi zdravlju ekosistema. To omogućava dovoljno hrane za sve vrste, pa i nas ljude. Zato naučnici pišu radove o ovakvim problemima, ekolozi šire svest o istim. Sada kada znaš sve ovo, šta ćeš ti da uradiš? 

Izvor: Tamschick, S. et al. Sex reversal assessments reveal different vulnerability to endocrine disruption between deeply diverged anuran lineages. Sci. Rep.6, 23825; doi: 10.1038/srep23825 (2016).

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime