NaslovnaAktivizam i edukacijaKonačno zabranjen uzgoj životinja radi krzna

Konačno zabranjen uzgoj životinja radi krzna

317
0

Sa radošću vam javljamo da je od 1.1.2019. godine na snagu stupio zakon o zabrani uzgoja životinja radi krzna iako je usvojen još 2009. godine. Od usvajanja do stupanja na snagu prošlo je deset godina i to je predstavljalo „tranzicioni period” tokom kog je dato vreme vlasnicima farmi da se preusmere na neku drugu delatnost.

„Većina uzgajivača, tokom prelaznog perioda, zatvorilo je svoje farme i preorijentisalo se na druge privredne grane i tako u potpunosti ispoštovalo Zakon o dobrobiti životinja. Međutim, nekolicina preostalih uzgajivača pokušavalo je da sruši zakonsku zabranu, s ciljem da se otvore farme kuna koje bi u Srbiju dolazile iz zemalja koje su svoj zakon ispoštovale, a uzgoj krznašica zabranile“, navode iz udruženja „Sloboda za životinje”.

Zahvaljujući naporu i trudu građana i aktivista, ovi pokušaji su potisnuti i zakon je opstao. Od početka ove godine, sve farme krzna su ilegalne, a kazna za nepoštovanje zakona varira između 100.000 i 1.000.000 dinara. Ovim zakonom je zabranjeno „držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi krzna i kože“.

U Srbiji ubijano je više od 12.000 činčila godišnje. Za jedan kvadratni metar bunde potrebno je lišiti života 100 činčila.

U Evropi, zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj i Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga dok u Švajcarskoj ne postoji formalna zabrana, ali strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj.

O ekološkim uticajima proizvodnje krzna pisali smo u tekstu Nikad bliži „Srbiji bez krzna“.

Nadamo se da ste i vi srećni koliko i mi što nijedna činčila više neće stradati u Srbiji kako bi neko nosio bundu! Na nama je sada da prijavimo svaku farmu koja i dalje radi ilegalno, ako na takvu naiđemo.

Veliko bravo za našu državu koja nije posustala kada je ovaj zakon u pitanju!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime