Насловна Занимљивости Загађење кроз бројеве

Загађење кроз бројеве

2143
0
Време читања: 3 минута

Дугачка је листа наизглед небитних радњи које доприносе загађивању планете угљен-диоксидом (CO2) и другим гасовима задуженим за повећани ефекат стаклене баште.

Донекле је познато да вожњом аутомобила или држањем укљученог светла у кући доприносимо карбонском отиску – оно што је мање познато је колики ефекат на планету има слање SMS-а или отварање пластичне боце воде.

Дигитални отисак:

Слањем и најмањег мејла процењено је да се шаље и 4 g CO2 угљен-диоксид еквивалента (CO2e) у атмосферу. Слање 65 мејлова је једнако 1 km вожње просечног аутомобила.

Главни кривци су издувни гасови произведени приликом покретања и одржавања сервера, рутера и компјутера, а приликом мерења у обзир се узима и загађење настало у производњи електронских уређаја.

Слање већих фајлова додаје 50 g CO2e у атмосферу. Пет порука на које је накачен велики фајл (од 25 МB) је једнако сагоревању 120 g угља.

Нешто о чему можете да размишљате док претражује занимљивости на интернету: тражење једне информације на гуглу потроши 0.2 g CO2е на енергетски ефикасним уређајима, док на старим десктоп рачунарима ова цифра износи 4.5 g CO2e.

Стигла вам је SMS порука! То је коштало 0.014 g CO2e.

Папир или пластика?

Рекламни материјал годишње произведе једнако загађење угљен-диоксидом колико и 3.1 милион путничких возила (7.6 милиона литара бензина).

Пластичне кесе за куповину имају отисак угљеника који износи 10 g CO2e, али за папирне се потроши још више енергије за коју загађење износи 40 g CO2e. Наравно, ово истраживање говори искључиво о производњи материјала и загађености издувним гасовима.

Разлагање пластичних кеса траје између 50-500 година, што их чини штетнијим за животну средину.

Боца воде купљена у продавници произведе скоро  1.150 пута више емисија него ако бисте исту количину воде узели са чесме. Тако да је флаша од 0.5 l воде одговорна за 160 g CO2e у односу на 0.14 g CO2e загађења које се произведе приликом точења воде с чесме.

Слободно време

Уживајте у шољици кафе! Али узмите у обзир да уз велики капућино долази и загађење од 253 g CO2e! Иста количина црне кафе без млека доноси далеко мање загађење, од 21 g CO2e.

Највећа количина CO2 загађења у капућину долази из индустрије млека.

Што је већи TV, већа је и цена издувних гасова. Два сата програма на старом телевизору од 24 инча (61 цм) произведе 440 g CO2e – отприлике иста количина загађења CO2 се произведе ако возимо ауто 1.6 km.

Поређења ради – гледање истог програма два сата на LCD екрану од 32 инча (81 цм) произведе 176 g CO2e.

Један километар вожње бицикле подстакнуто оброком од банана износи 65 g CO2e, док иста километража с погоном на пљескавицу износи 260 g CO2e.

Наравно, ове чињенице се могу чинити депримирајућим на први поглед. Међутим, оно што бројеви показују јесте да је свака наша одлука ка одрживијем животу важна. Увођењем и најмањег побољшања у наше навике, на дуже стазе можемо значајно утицати на животну средину.

Извори:
How bad are bananas?
http://www.ipcc.ch/report/ar5/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име