NaslovnaZanimljivostiZagađenje kroz brojeve

Zagađenje kroz brojeve

335
0

Dugačka je lista naizgled nebitnih radnji koje doprinose zagađivanju planete ugljen-dioksidom (CO2) i drugim gasovima zaduženim za povećani efekat staklene bašte.

Donekle je poznato da vožnjom automobila ili držanjem uključenog svetla u kući doprinosimo karbonskom otisku – ono što je manje poznato je koliki efekat na planetu ima slanje SMS-a ili otvaranje plastične boce vode.

Digitalni otisak:

Slanjem i najmanjeg mejla procenjeno je da se šalje i 4 g CO2 ugljen-dioksid ekvivalenta (CO2e) u atmosferu. Slanje 65 mejlova je jednako 1 km vožnje prosečnog automobila.

Glavni krivci su izduvni gasovi proizvedeni prilikom pokretanja i održavanja servera, rutera i kompjutera, a prilikom merenja u obzir se uzima i zagađenje nastalo u proizvodnji elektronskih uređaja.

Slanje većih fajlova dodaje 50 g CO2e u atmosferu. Pet poruka na koje je nakačen veliki fajl (od 25 MB) je jednako sagorevanju 120 g uglja.

Nešto o čemu možete da razmišljate dok pretražuje zanimljivosti na internetu: traženje jedne informacije na guglu potroši 0.2 g CO2e na energetski efikasnim uređajima, dok na starim desktop računarima ova cifra iznosi 4.5 g CO2e.

Stigla vam je SMS poruka! To je koštalo 0.014 g CO2e.

Papir ili plastika?

Reklamni materijal godišnje proizvede jednako zagađenje ugljen-dioksidom koliko i 3.1 milion putničkih vozila (7.6 miliona litara benzina).

Plastične kese za kupovinu imaju otisak ugljenika koji iznosi 10 g CO2e, ali za papirne se potroši još više energije za koju zagađenje iznosi 40 g CO2e. Naravno, ovo istraživanje govori isključivo o proizvodnji materijala i zagađenosti izduvnim gasovima.

Razlaganje plastičnih kesa traje između 50-500 godina, što ih čini štetnijim za životnu sredinu.

Boca vode kupljena u prodavnici proizvede skoro  1.150 puta više emisija nego ako biste istu količinu vode uzeli sa česme. Tako da je flaša od 0.5 l vode odgovorna za 160 g CO2e u odnosu na 0.14 g CO2e zagađenja koje se proizvede prilikom točenja vode s česme.

Slobodno vreme

Uživajte u šoljici kafe! Ali uzmite u obzir da uz veliki kapućino dolazi i zagađenje od 253 g CO2e! Ista količina crne kafe bez mleka donosi daleko manje zagađenje, od 21 g CO2e.

Najveća količina CO2 zagađenja u kapućinu dolazi iz industrije mleka.

Što je veći TV, veća je i cena izduvnih gasova. Dva sata programa na starom televizoru od 24 inča (61 cm) proizvede 440 g CO2e – otprilike ista količina zagađenja CO2 se proizvede ako vozimo auto 1.6 km.

Poređenja radi – gledanje istog programa dva sata na LCD ekranu od 32 inča (81 cm) proizvede 176 g CO2e.

Jedan kilometar vožnje bicikle podstaknuto obrokom od banana iznosi 65 g CO2e, dok ista kilometraža s pogonom na pljeskavicu iznosi 260 g CO2e.

Naravno, ove činjenice se mogu činiti deprimirajućim na prvi pogled. Međutim, ono što brojevi pokazuju jeste da je svaka naša odluka ka održivijem životu važna. Uvođenjem i najmanjeg poboljšanja u naše navike, na duže staze možemo značajno uticati na životnu sredinu.

Izvori:
How bad are bananas?
http://www.ipcc.ch/report/ar5/

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime