Насловна Вести Постављен Заједнички фрижидер у Београду

Постављен Заједнички фрижидер у Београду

1280
0
Време читања: 3 минута

Од ове среде, испред београдског Дорћол Платз-а стоји Заједнички фрижидер чији је циљ да се смањи бацање хране и помогне онима којима је то најпотребније. Први овакав фрижидер у Србији поставиле су Тамара Стојковић и Емилија Бојић у оквиру истоимене омладинске иницијативе коју су покренуле кроз пројекат светске организације за заштиту природе WWФ-а посвећен оснаживању младих у Србији у проналажењу и спровођењу решења за узроке и последице климатске кризе. Сам фрижидер је донирала организација 28. јун.

„Била је права част и задовољство у протеклих шест месеци сарађивати са девојкама из иницијативе Заједнички фрижидер. Оне су изузетно посвећене и њихов ентузијазам и жеља за променом ни у једном тренутку нису посустали. Оно што ову идеју чини посебном јесте да не само да смањује отпад хране већ има и хуманитарну компоненту која исказује жељу  да се помогне онима којима храна често није доступна”, истиче Мина Мирић, WWF Адриа.

Простор за фрижидер је уступио Дорћол Платз, па ће на овој локацији бити доступан онима којима је најпотребнији, а организаторке иницијативе и тим волонтера који су окупиле ће се бринути за његово одржавање. Фрижидер је осликао улични уметник Андреј Колосов, а иницијативу подржава и Банка хране Београд која ће да снабдева фрижидер храном.

„Чим су нас Тамара и Емилија контактирале, одмах смо прихватили да се укључимо, посебно јер овако нешто не постоји у нашој земљи. Снабдеваћемо фрижидер свежим воћем и поврћем захваљујући донацијама које свакодневно добијамо од великог прехрамбеног ланца у Србији, а трудићемо се да обезбеђујемо и друге основне намирнице уз помоћ бројних компанија које нас подржавају. Овакав фрижидер обезбеђује лакши и директнији приступ крајњим корисницима, али омогућава и свим грађанима да се лично укључе. Позивам све оне који могу да се придруже да прошетају до фрижидера или до нашег магацина, донирају вишак намирница и подрже ову иницијативу”, истиче Катарина Жигић Благојевић, Банка хране Београд.

Иницијатива је добила подршку великог броја организација и појединаца и пуно је оних који су заинтересовани за њен даљи развој. Поред неопходног одржавања Заједничког фрижидера, Тамара и Емилија планирају и наредне кораке. Поред уобичајених адолесцентских брига, оне брину и за читаву планету и све људе на њој, а посебно оне којима је помоћ најпотребнија.

„Морале смо да превазиђемо пуно изазова и верујемо да је баш зато иницијатива тако добро разрађена. Захвалне смо свима који су нас подржали и надамо се да ће ова акција заиста помоћи онима којима је то најпотребније, и подстаћи друге да се покрену за лепшу будућност за све нас. Емилија и ја хоћемо да поставимо и Заједнички ормар, да смањимо бацање гардеробе које исто доприноси климатској кризи, али и да наставимо да се бавимо проблемом бацања хране, да подижемо свест о овом проблему и подстичемо позитивне промене на системском, законском и индивидуалном нивоу”, каже Тамара Стојковић, Заједнички фрижидер.

Позивамо грађане да се прикључе и помогну да први Заједнички фрижидер у Србији буде фантастичан успех и да подрже ове сјајне младе девојке у њиховим будућим активностима. За додатне информације о овој иницијативи, можете их пратити на Инстаграму, а обавезно посетите и Заједнички фрижидер на Дорћол Платз-у и реците и ви #НЕбацањухране!

Иницијативу подржали:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име