Насловна Занимљивости Занимање будућности

Занимање будућности

2811
0
Време читања: 2 минута

Сечемо шуме да бисмо градили, а заборављамо да су шуме некад биле наше станиште. Постајемо све себичнији јер не мислимо на будуће генерације. Мислимо тренутно и није нам сада важно да ли ћемо имати чист ваздух или ће нам се плућа навићи на смог и издувне гасове. И без уништавања екосистема можемо одржати рад и живот на планети Земљи. Најбоље би било да се успостави еколошка равнотежа. Форсира се производња и индустрија, а све је мање важна заштита природних добара и животне средине.

Закључујемо – треба више пажње обратити на одржавање животне средине и поштовање прописаних стандарда и закона који важе за добробит наше планете. Али, са друге стране, постоје могућности да се очува Земља. Као прво, треба проширити знање о заштити животне средине. Тиме би се подигла свест као и пажња људи. То је идеално решење за образовање јер постоје млади стручњаци чије се идеје могу успешно реализовати. Многи не желе да финансирају такве идеје, тако да је неопходно ширити знање о заштити животне средине ради нас самих.

У последњој деценији, подручје екологије и заштите животне средине се проширило и у образовању, како средњем тако и у вишем. У нашем образовном систему се више спроводи теорија него пракса, али верујем да ће се више праксе провући кроз ове образовне профиле и да ћемо у наставном плану видети више практичне наставе.

Шта ми заправо учимо?

На почетку пролазимо основе животне средине и биологије где полако улазимо у свет животне средине и природе, покушавајући да схватимо како функционише. Учимо о структури земљишта, саставу воде и ваздуха, који чине три основна елемента животне средине. Касније прелазимо на озбиљније теме попут извора загађења и учимо о самом саставу тих загађења. Наравно, коначно улазимо и у свет како се решити тог загађења око нас или га барем умањити. Учимо о угроженим врстама, екосистемима и живом свету и уз то како сачувати сваки екосистем и смањити раст броја угрожених врста. Уз ту теорију постоји и практична настава у лабораторијама где ми, еколози и заштитари, у свом малом свету донсимо закључке и решења. Наизглед делује све лако и веома забавно и многи мисле да ми само нешто мућкамо у лабораторијама и идемо на кул места, али треба се заиста доста посветити овој науци која захтева велика улагања и доприносе, док су резултат свега тога сјајне идеје и иницијативе да заштитимо нашу планету.

Ова занимања су јако тражена и пре свега потребна данашњици, јер нико други сем нас не може да изучава и дефинише питања и проблеме животне средине и екосистема у коме живимо.

Зато размислите добро, којом год делатношћу да се бавите, како можете да имплементирате идеје о заштити животне средине? Било да сте адвокат, инжењер, архитекта или економиста, то вас не спречава да се придружите еколозима и заштитарима и да сви заједно решавамо питање будућности људи, али и саме планете Земље.

Ширите љубав, али ширите и знање ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име