NaslovnaZanimljivostiZanimanje budućnosti

Zanimanje budućnosti

615
0

Sečemo šume da bismo gradili, a zaboravljamo da su šume nekad bile naše stanište. Postajemo sve sebičniji jer ne mislimo na buduće generacije. Mislimo trenutno i nije nam sada važno da li ćemo imati čist vazduh ili će nam se pluća navići na smog i izduvne gasove. I bez uništavanja ekosistema možemo održati rad i život na planeti Zemlji. Najbolje bi bilo da se uspostavi ekološka ravnoteža. Forsira se proizvodnja i industrija, a sve je manje važna zaštita prirodnih dobara i životne sredine.

Zaključujemo – treba više pažnje obratiti na održavanje životne sredine i poštovanje propisanih standarda i zakona koji važe za dobrobit naše planete. Ali, sa druge strane, postoje mogućnosti da se očuva Zemlja. Kao prvo, treba proširiti znanje o zaštiti životne sredine. Time bi se podigla svest kao i pažnja ljudi. To je idealno rešenje za obrazovanje jer postoje mladi stručnjaci čije se ideje mogu uspešno realizovati. Mnogi ne žele da finansiraju takve ideje, tako da je neophodno širiti znanje o zaštiti životne sredine radi nas samih.

U poslednjoj deceniji, područje ekologije i zaštite životne sredine se proširilo i u obrazovanju, kako srednjem tako i u višem. U našem obrazovnom sistemu se više sprovodi teorija nego praksa, ali verujem da će se više prakse provući kroz ove obrazovne profile i da ćemo u nastavnom planu videti više praktične nastave.

Šta mi zapravo učimo?

Na početku prolazimo osnove životne sredine i biologije gde polako ulazimo u svet životne sredine i prirode, pokušavajući da shvatimo kako funkcioniše. Učimo o strukturi zemljišta, sastavu vode i vazduha, koji čine tri osnovna elementa životne sredine. Kasnije prelazimo na ozbiljnije teme poput izvora zagađenja i učimo o samom sastavu tih zagađenja. Naravno, konačno ulazimo i u svet kako se rešiti tog zagađenja oko nas ili ga barem umanjiti. Učimo o ugroženim vrstama, ekosistemima i živom svetu i uz to kako sačuvati svaki ekosistem i smanjiti rast broja ugroženih vrsta. Uz tu teoriju postoji i praktična nastava u laboratorijama gde mi, ekolozi i zaštitari, u svom malom svetu donsimo zaključke i rešenja. Naizgled deluje sve lako i veoma zabavno i mnogi misle da mi samo nešto mućkamo u laboratorijama i idemo na kul mesta, ali treba se zaista dosta posvetiti ovoj nauci koja zahteva velika ulaganja i doprinose, dok su rezultat svega toga sjajne ideje i inicijative da zaštitimo našu planetu.

Ova zanimanja su jako tražena i pre svega potrebna današnjici, jer niko drugi sem nas ne može da izučava i definiše pitanja i probleme životne sredine i ekosistema u kome živimo.

Zato razmislite dobro, kojom god delatnošću da se bavite, kako možete da implementirate ideje o zaštiti životne sredine? Bilo da ste advokat, inženjer, arhitekta ili ekonomista, to vas ne sprečava da se pridružite ekolozima i zaštitarima i da svi zajedno rešavamo pitanje budućnosti ljudi, ali i same planete Zemlje.

Širite ljubav, ali širite i znanje ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime