Насловна Свет око нас Земљиште Заоравање – не тако нов начин чувања животне средине

Заоравање – не тако нов начин чувања животне средине

1673
0
Време читања: 3 минута

Шта је то заправо заоравање, зашто је корисно и да ли је прихватљиво?

Приликом обраде земљишта, конкретно најчешће у примарној биљној производњи, након рада око усева, остану жетвени остаци. 

Заоравање представља један од начина за повратак органске материје у земљиште, односно обезбеђивање плодности земљишта. 

Жетвени остаци јесу заправо делови самих биљака, то јест корење и надземни остаци. Иако многи пољопривредници те остатке користе даље у свом газдинству или парцели, често можемо видети да велики произвођачи због вишка жетвених остатака спаљивањем истих решавају тај проблем. 

Међутим проблем тек тада настаје, јер у времену када је више него икада потребно водити рачуна о животној средини, ово је непотребан потез који и те како штети самом земљишту. Земљиште се мора одржати плодним и погодним за обраду, како бисмо добили све оне дарове природе, захваљујући којима имамо укусне оброке и ужине. Уколико се поремети квалитет земљишта директно се утиче на целокупни систем природе. Не само да то утиче и на квалитет воде, већ и на обезбеђивање животиња њиховим стаништем и храном, а уколико се нека и угрози, директно се ремети цео ланац исхране, што је велика промена за све нас. Оно што нам редовно говоре да је све повезано и да се све преплиће, те да је у константној вези, природа то потврђује свакодневно.

Зашто је спаљивање жетвених остатака штетно?

Када спаљујемо жетвене остатаке, долази до смањења органских материја као и неопходног нутријента азота, који је неопходан за усвајање других хранљивих елемената и повећање приноса. Такође, због све приметније промене климе и недовољне количине падавина у јесењем периоду, долази до појаве азотне депресије (мањка слободног азота), а када се узме у обзир да пољопривредници приликом обраде земљишта често знају да занемаре азот, додатно се стварају неповољни утицаји на микрофлору.

man in white shirt planting at daytime

Како до правилног и успешног заоравања?

Оно што је најбитније приликом одлуке да се пређе на заоравање, јесте обезбеђивање машина или адаптера који ће помоћи комбајнима да одраде посао како треба. 

Тај посао подразумева да се жетвени остаци уситне, на што ситније делове. Управо то уситњавање подстаћи ће лакши и равномернији продор у земљиште. Након уситњавања жетвених остатака, трактор са одговарајућим адаптером врши заоравање, односно превртање површинског слоја земљишта. 

Важан елемент сваког заоравања јесте време када се оно обавља. Многи стручњаци саветују да се обави пре пролећа, како би остаци омекшали и олакшали уношење у земљиште.

Важно је напоменути и дубину заоравања. Она је подређена према самој количини масе, али исто тако зависи и од врсте биљке. Самим тим морамо приступати индивидуално и с опрезом, да би цео процес био успешан и да би оствариле све погодности.

Погодности заоравања по цео систем:

  • Поправљају се физичке особине земљишта које се огледају у бољој структури и повољнијој температури тла
  • Поправљају се хемијске особине земљишта уношењем потребних нутријената и органске материје у тло
  • Поправљају се биолошке особине земљишта повећаном активношћу микроорганизама и земљишних бескичмењака
  • Све ово утиче на повећану плодност земљишта, што нам на крају и доноси бољи и квалитетнији принос.

Иако је законом забрањено, у пракси се, нажалост, и даље сусрећемо са појавом спаљива жетвених остатака. Највећа мана спаљивања јесте што се могу догодити пожари великих размера и додатно се може угрозити животна средина.

Једна занимљивост за сам крај овог текста: Потребно је и до 100 година, константног третирања земљишта квалитетним материјама, да би се створио слој од само једног центиметра хумуса.

brown field near tree during daytime

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име