Насловна Активизам и едукација Придружи се акцији „Посади свој хлад“!

Придружи се акцији „Посади свој хлад“!

2989
0
Време читања: 2 минута

Придружи се акцији „Посади свој хлад“!

Да ли сте знали да човек годишње удахне око 9,5 тона ваздуха, у коме кисеоник чини око 21% односно 740 килограма кисеоника? Да би се произвео кисеоник за једну особу потребно је око 7-8 стабала.

Зашто су дрвеће и шуме толико битни? Дрвеће апсорбује угљен-диоксид, а процењује се да светске шуме годишње апсорбују око 119 милијарди тона угљен-диоксида! Поред тога што атмосферу пречишћава од угљен-диоксида, дрвеће пречишћава наш ваздух и од прашине и других честица које доспевају у атмосферу. Неке врсте дрвећа се могу корисити у фиторемедијацији, јер преко свог кореновог система апсорбују загађујуће материје и тако пречишћавају земљиште. Такође играју велику улогу у спречавању ерозије земљишта и у заштити од поплава. 

Дрвеће су и визуелна лепота сваке државе, града и насеља. Лети нам пружају хладовину, а зими нас чувају од јаких ветрова и сметова. Шуме су просто лек, одмор и природан антистрес за сваког човека. Шуме су наше станиште али и станиште многих врста, а само у Србији 80% биодиверзитета живи у шумама. Нажалост, пошумљеност у Србији је мала и износи само 0,3 хектара по становнику, док је у осталим државама попут Русије 11,11 хектара по становнику.

https://lh5.googleusercontent.com/HkROI7UuoTtkBPb_LX8LKIQG-Vfe34dUZKWotC4X_Y4Xa4kPmxEV-LV8yDBJ0RHKLDZqBVvrfEbPJcIQ3_wcA2kpuhyAH6TgY5sCIezg26qThdmVGYslIS6YCsPE2NhOXrozWP48

Акција „Посади свој хлад“ се успешно одржава већ пет година у Србији, а спроводе је две невладине организације „Зелени Развојни Центар“ и „Let’s do it, Serbia“. Ове године, нажалост, услед епидемиолошке ситуације неће бити организованог окупљања волонтера и сађење садница, већ ће свако ко се пријави добити на адресу пакет са садницом коју ће засадити на место по свом избору. Њихов циљ је да поделе и засаде милион садница. 

Пакет ће садржати једну садницу јасена, упутство за сађење, табле за уписивање вашег имена и датума садње и табле обележене именом донатора који је учествовао у набавци ових садница. 

https://lh5.googleusercontent.com/VopipNYlQsy89_aJDy4nCLYoDGcUS-6QbS2lw-B5b85-FXBUH6wflwb7X5SBzb5-XI5ihLDFVuzzvmR1DIjaOxAHKx_QkK3PBZPCUnKjj8hGXrWk6hA28xbcM3-NeBoIU3Dk6yq0YtBpcEiVYQ
Упутство за правилну садњу дрвета
Извор: https://posadisvojhlad.rs

А шта се од нас очекује? Од нас се очекује да правилно засадимо садницу, фотографишемо се и пошаљемо то администратору заједно са локацијом садње, а они ће објавити наше фотографије на сајту акције и на друштвеним мрежама и унети линк засађеног дрвета на карту Србије.

Сви пријављени своју садницу могу да очкују у новембру путем курирске службе бесплатно на кућну адресу, а пријаве можете послати путом овог линка: https://posadisvojhlad.rs/prijava/

И наравно, учешће у овој акцији је потпуно бесплатно, потребна је само ваша добра воља и ашов ☺

С обзиром на малу пошумљеност у Србији и константну сечу шума, учешеће у овој акцији је један мали корак у обогаћивању нашег шумског фонда. У хладу је лепше, зар не?

https://lh4.googleusercontent.com/oxJI0Xwa3Nlnt4ZtCYNiu8bGKejfdr24qG8Bjq5pw-7wkZEl74Bvt-g_PolDjFeyjaY24WJ4D_-WJ17xTIjK4TQ5TrlBDSkEmf_YR3g1OQEgEqyOesr7YuA2lyXYRkJ67sc079ck

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име