Насловна Вести Уместо мале хидроелектране на Ратајској реци заштићено подручје

Уместо мале хидроелектране на Ратајској реци заштићено подручје

530
0
Аутор фотографије: Ерна Паљевац
Време читања: 2 минута

Београд, Пријепоље, 19.6.2023. – Карошевска река, Јасиковац, Дубоки поток и Бољанско-пустињске реке заједно чине Ратајску реку. Цео овај слив, на предлог грађана и организација окупљених око иницијативе „Заштитимо реке Пријепоља“, биће предмет истраживања и валоризације ради стављања под заштиту, обавестили су у својим одговорима Министарство заштите животне средине и Завод за заштиту природе Србије.

Ове информације долазе у тренутку када се ломи судбина Ратајске реке, на којој је планирана изградња МХЕ „Велика Плоча“ у делу под називом Карошевска река. Против изградње МХЕ и заштите Ратајске реке, петицију је потписало више од 800 мештана и 16 удружења грађана Пријепоља и околине.

Полекол и иницијатива „Право на воду” поднели су поднесак Министарству рударства и енергетике, у којем су детаљно наведени разлози којима се оспорава захтев инвеститора за продужење енергетске дозволе. Министарство је донело Решење којим је одбацило захтев ПД „PowerIT” из Суботице за продужење рока важења енергетске дозволе за МХЕ „Велика Плоча” на Карошевској реци.

„Одлука Министарства о одбацивању захтева инвеститора била је једино могуће исправно решење с обзиром на то колико је документација била неуредна. Пријепоље је изузетно богато природним добрима, одликује га квалитетна животна средина и то је значајан развојни потенцијал и чинилац животног стандарда који би био неповратно уништен масовном изградњом МХЕ“, каже Страхиња Мацић, правник Полекола.

МХЕ „Велика Плоча” није усамљен случај у општини Пријепоље. Просторни план ове општине предвиђа 41 локацију за изградњу малих хидроелектрана. Имајући у виду њихов погубан утицај на природу и људе, иницијатива „Заштитимо реке Пријепоља”, којој подршку дају и организације Либерграф из Ужица, Студенац из Нове Вароши, Полекол и иницијатива „Право на воду”, захтевају од општине Пријепоље да донесе одлуку о забрани МХЕ на својој територији, по угледу на бројне општине које су донеле овакву забрану и из својих Планова развоја и Просторних планова избрисале локације намењене изградњи МХЕ.

Контакт особа: Страхиња Мацић – 0638724212

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име