Насловна Живи свет Животиње Зашто комарци зује?

Зашто комарци зује?

2513
0
Време читања: 2 минута

Можда сте се некада питали зашто комарци морају да зује тако досадно око ваше главе док покушавате да спавате. Или сте се питали зашто их некад чујете, док неки други пут само приметите црвени убод. 

Да бисмо ово разјаснили морамо прво мало да се упознамо са нашим досадним комшијама. 

Нешто мало о комарцима

Комарци који живе код нас, по класификацији, припадају реду Diptera (овде припадају и муве) и породици Culicidae. Они су распрострањени широм планете, осим на Антарктику. 

Када боље погледамо можемо да разликујемо мужјака од женке по њиховим антенама. Мужјаци имају перасте антене, краће усне делове, мање тело и брже лете од женки. Они се разликују од женки и по исхрани. Иако и мужјаци и женке се хране поленом и цветним нектаром, само женке сисају крв и то због прикупљања беланчевина потребних за полагање јаја. Присуство људи, прецизније угљен-диоксида који издишемо, привлачи само женке. Зато ретко можемо да сретнемо мужјака комарца.

Комарци имају скоро исти број аудитивно сензорних ћелија као и ми. Зашто би тако малом тело био потребан толики број рецептора? Зато што се у томе крије тајна њихове репродукције.

Као и свака животиња, и ми користимо ритуала када долази до удварања. Од шминке све до држања тела. Комарцима песма служи за препознавање и удварање. 

Још током Другог светског рата, научници који су изучавали жуту грозницу су приметили да мужјаци нису реаговали на женке док су се одмарале, већ када су летеле. Они су чак реаговали на снимке звука зујања женки.

Како комарци производе звук?

Вероватно кад помислите на зујање комарца логично вам је да они производе тај звук док лете и то крилима. То се испоставило делимично тачно, јер комарци имају стридулаторни  орган (стридулација- производња звука трењем два дела тела) у облику чешља који производи звук трењем крила о чешаљ. 

Звук који производе зависи од брзине померања крила. Мужјаци се разликују од женки и по висини тона звука који производе. Мужјаци су мањи па морају брже да померају крила у слободном лету, самим тим је висина тона који производе виша од женки које имају веће тело и због тога не морају толико брзо да померају крила.

Закључили смо да комарци зује да би нашли свог партнера. Недавно је откривено да пре парења комарци певају дует.

Када се сретну мужјак и женка они модификују висину тона да би се нашли на истом тону. Укратко, они хармонизују. Тако дају до знања једно другом да су пронашли потенцијалног партнера. Женка обично изабере мужјака који најбоље одсвира дует.

Зашто је ово битно? 

Ова истраживања нису само рађена из хира ентомолога, већ имају примену у контроли ширења одређених болести. Препознавање по звуку и “свадбена” песма примећени су и код денгу и код маларичних комараца. 

Ако би ово знање применили, научници би могли да интерферирају са звуком или да направе стерилне мужјаке који не би могли да оставе потомство. Овако бисмо могли да смањимо болести чији су вектори управо комарци.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име