NaslovnaŽivi svetŽivotinjeZašto komarci zuje?

Zašto komarci zuje?

360
0

Možda ste se nekada pitali zašto komarci moraju da zuje tako dosadno oko vaše glave dok pokušavate da spavate. Ili ste se pitali zašto ih nekad čujete, dok neki drugi put samo primetite crveni ubod. 

Da bismo ovo razjasnili moramo prvo malo da se upoznamo sa našim dosadnim komšijama. 

Nešto malo o komarcima

Komarci koji žive kod nas, po klasifikaciji, pripadaju redu Diptera (ovde pripadaju i muve) i porodici Culicidae. Oni su rasprostranjeni širom planete, osim na Antarktiku. 

Kada bolje pogledamo možemo da razlikujemo mužjaka od ženke po njihovim antenama. Mužjaci imaju peraste antene, kraće usne delove, manje telo i brže lete od ženki. Oni se razlikuju od ženki i po ishrani. Iako i mužjaci i ženke se hrane polenom i cvetnim nektarom, samo ženke sisaju krv i to zbog prikupljanja belančevina potrebnih za polaganje jaja. Prisustvo ljudi, preciznije ugljen-dioksida koji izdišemo, privlači samo ženke. Zato retko možemo da sretnemo mužjaka komarca.

Komarci imaju skoro isti broj auditivno senzornih ćelija kao i mi. Zašto bi tako malom telo bio potreban toliki broj receptora? Zato što se u tome krije tajna njihove reprodukcije.

Kao i svaka životinja, i mi koristimo rituala kada dolazi do udvaranja. Od šminke sve do držanja tela. Komarcima pesma služi za prepoznavanje i udvaranje. 

Još tokom Drugog svetskog rata, naučnici koji su izučavali žutu groznicu su primetili da mužjaci nisu reagovali na ženke dok su se odmarale, već kada su letele. Oni su čak reagovali na snimke zvuka zujanja ženki.

Kako komarci proizvode zvuk?

Verovatno kad pomislite na zujanje komarca logično vam je da oni proizvode taj zvuk dok lete i to krilima. To se ispostavilo delimično tačno, jer komarci imaju stridulatorni  organ (stridulacija- proizvodnja zvuka trenjem dva dela tela) u obliku češlja koji proizvodi zvuk trenjem krila o češalj. 

Zvuk koji proizvode zavisi od brzine pomeranja krila. Mužjaci se razlikuju od ženki i po visini tona zvuka koji proizvode. Mužjaci su manji pa moraju brže da pomeraju krila u slobodnom letu, samim tim je visina tona koji proizvode viša od ženki koje imaju veće telo i zbog toga ne moraju toliko brzo da pomeraju krila.

Zaključili smo da komarci zuje da bi našli svog partnera. Nedavno je otkriveno da pre parenja komarci pevaju duet.

Kada se sretnu mužjak i ženka oni modifikuju visinu tona da bi se našli na istom tonu. Ukratko, oni harmonizuju. Tako daju do znanja jedno drugom da su pronašli potencijalnog partnera. Ženka obično izabere mužjaka koji najbolje odsvira duet.

Zašto je ovo bitno? 

Ova istraživanja nisu samo rađena iz hira entomologa, već imaju primenu u kontroli širenja određenih bolesti. Prepoznavanje po zvuku i “svadbena” pesma primećeni su i kod dengu i kod malaričnih komaraca. 

Ako bi ovo znanje primenili, naučnici bi mogli da interferiraju sa zvukom ili da naprave sterilne mužjake koji ne bi mogli da ostave potomstvo. Ovako bismo mogli da smanjimo bolesti čiji su vektori upravo komarci.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime