Насловна Живи свет Биљке Пигменти у мом сокаку – зашто лишће мења боју у јесен?

Пигменти у мом сокаку – зашто лишће мења боју у јесен?

3141
0
Време читања: 2 минута

Већина предивних боја лишћа које се јављају у јесен се заправо налазе у листу целе године, али су „сакривене” великим количинама хлорофила који лишћу даје зелену боју. Како време постаје хладније, а дањи краћи, хлорофил се разлаже откривајући пигменте других боја.

А који се то пигменти налазе у лишћу?

Зелени – Хлорофил

Хлорофил је задужен за помагање дрвећу и другим биљкама да претворе сунчеву светлост у хранљиве материје. За већину биљака ово је преовлађујућа боја током целе године док се не разложи у јесен. Листопадно дрвеће у јесен одбацује лишће и тиме затвара производњу хране, а ослања се на залихе шећера (сахарозе) током зиме.

Хлорофил је пигмент који се налази у скоро свим биљкама, алгама и модрозеленим бактеријама.

Црвена – Антоцијан

За разлику од других пигмената који се увек налазе у лишћу, антоцијанин је производ настао услед разлагања хлорофила. Антоцијанин је чест у биљкама које добијају име по свом дивном јесењем колориту – црвени јавор (Acer palmatum „Atropurpureum”); руј (Rhus typhina), црвени храст (Quercus rubra).

Антоцијан је пигмент који у зависности од киселости може бити црвене, љубичасте или плаве боје.

Наранџаста – Каротен

Шећерни јавор (Acer saccharum) је можда једна од најбољих примера каротена. Каротен је заслужан за многе прелепе фотографије брда прекривених јарко бронзаним и наранџастим бојама. Такође, каротен је заслужан и за боју која се налази у шаргарепи.

Каротен се такође налази у веома малим количинама у млечним производима, те је одговоран за жуту боју млечног путера и млечних масти.

Жута – Ксантофил

Ксантофил се може најбоље запазити у јесен и налази се у многим дрвенастим врстама, попут бреста, јавора, бреза и неких врста храстова. Ксантофил је такође заслужан за жуту боју летњих тикви и жуту боју кукуруза.

Ксантофил такође даје зелену боју жуманцету у јајету.

Лишће ће бити поготово изражено јарких боја уколико је позно лето суво, а јесен сунчана са хладним ноћима. И док нас служи лепо време у новембру, упутите се у парк, или идеално у природу и уживајте у прелепим бојама. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име